Hoe het komt dat ijshockey onbekend is in Nederland
i

Pro Shots

Hoe het komt dat ijshockey onbekend is in Nederland

admin • 11:49, 05-05-2017 / Laatste Update: 22:25, 07-01-2024

Het is misschien wel een van de puurste sporten die er bestaat: ijshockey. Het is de populairste ijssport in Canada, de Verenigde Staten en een groot gedeelte van Scandinavië. De sport is snel, tactisch en af en toe ontstaat er een vechtpartijtje. Een echte mannensport. Maar in Nederland lijkt het niet echt van de grond te komen.

Een belangrijk mankement in Nederland is volgens Joep Meijsen van IJshockeynederland.nl eigenlijk heel simpel: het tekort aan ijsbanen. "De faciliteiten zijn er niet om grote hoeveelheden ijshockeyers op te leiden. Er zijn maar een beperkt aantal ijsbanen die ook nog eens gedeeld moeten worden met andere sporten. In Rotterdam, de 2e stad van Nederland, hebben we niet eens ijshal. We moeten dus delen. Daardoor is er bij de clubs weinig plek voor leden."

Nationaal team

Wil je in Nederland als sport meetellen, dan moet je met het nationale team goed presteren. Kijk maar naar de handbal- en volleybaldames. Die zijn helemaal hot. Goede prestaties op een WK of EK in eigen land droegen hieraan bij. En ze hebben populaire spelers in het team met Estavana Polman en Tess Wester.

Maar in dat nationale team bij ijshockey gaat het niet zo lekker. Afgelopen weekend stonden ze op het WK in Belfast. Het resultaat was teleurstellend. Oranje verloor alle wedstrijden kansloos. Daarop degradeerden ze naar klasse C, het derde niveau in de wereld. Alleen bij goede prestaties geeft de media aandacht aan een sport.

Hoogtepunt: Olympische Spelen

Een voorbeeld hiervan waren de topprestaties van Oranje in de jaren '70 en '80. Het Nederlandse team deed mee met de wereldtop en stond zelfs op de Olympische Spelen van 1980. We mochten spelen tegen Canada en Finland: al decennia grootmachten in het ijshockey. Hierdoor telden we mee. Door het succes had Nederland ijshockeykoorts.

'Meer fans dan Willem II'

Het enige sprankje hoop in ons land op dit moment is Tilburg Trappers. De club speelt in de Duitse competitie en is een topteam. De club werd zondag voor de 2e keer achter elkaar kampioen. Mitch Bruijsten is een speler bij Trappers en zegt tegen Sportnieuws.nl dat de sport in Tilburg juist ontzettend leeft. "We hebben misschien wel meer supporters dan dat er Willem II-fans wekelijks in het stadion zitten."

Door deze ontwikkeling in Tilburg blijft Meijsen positief gestemd over de toekomst van het ijshockey in Nederland. "Regionaal, zoals in Den Haag, Friesland en in en rondom Tilburg, leeft ijshockey. Bij Tilburg Trappers was de laatste thuiswedstrijd in de play-offs binnen 3 minuten (!) uitverkocht en bij de Nederlandse play-offs zitten er geregeld 3000 toeschouwers op de tribune. Vraag maar na bij een willekeurige burger daar. Iedereen kan meepraten over de sport. Het heeft dus wel potentie."

In Amerika smult het publiek wekelijks van supersnelle wedstrijden. In Nederland zou dat ook kunnen. Het is een sport met schaatsen. En schaatsen zit bij Nederlanders in het bloed. Jonge schaatsers breken met grote aantallen door. Volgens Meijsen moet dit talent op jonge leeftijd al voor ijshockey worden warm gemaakt. "De beste spelers zijn al op jonge leeftijd begonnen."

Liever voetbal dan ijshockey

Maar volgens Bruijsten kiezen jongeren op dit moment eerder voor een voetbalcarrière dan de schaatsen aan te doen voor ijshockey. "Het is een dure sport. Een uitrusting kost alleen al 1500 euro en contributie is ook al gauw 700 flappen. Bij voetbal koop je een paar schoenen en het is gaan met die banaan. Het is dus voor een kleine doelgroep haalbaar om te betalen", vertelde Bruijsten, die naast zijn carrière als ijshockeyer ook nog bijklust als schilder.

Voetbal is saai!

Meijsen hoopt dat ijshockey de komende jaren meer publiek gaat trekken. “Vergelijk het met voetbal. Dat gaat zo traag. Er gebeurt niks en ze rollen maar op de grond. IJshockey, dat is pas een sport. Ik heb nog nooit iemand meegenomen naar een wedstrijd die het niet geweldig vond."