Kipchoge gaat het weer proberen: in minder dan 2 uur de marathon uitlopen

6 mei 2019

AFP

Er zit een nieuw wereldrecord op de marathon aan te komen. Als het aan wereldrecordhouder Eliud Kipchoge ligt, het liefst nog dit najaar. Dan doet hij een nieuwe poging om de marathon onder de 2 uur te lopen. Daarmee zou hij geschiedenis schrijven. Zijn vorige poging mislukte: hij eindigde op 25 seconden boven de grens.


De periode tussen eind september en begin oktober zal voor de Keniaan volledig in het teken staan van het record. Er is zelfs een marathon speciaal georganiseerd om onder de 2 uur te rennen. "Het lopen van de snelste marathon ooit in 2.00.25 was het meest trotse moment in mijn carrière”, zegt Kipchoge. "Ik ben heel erg enthousiast dat ik nog een kans krijg om onder die magische barrière van 2 uur te komen. Ik zeg altijd dat geen mens grenzen heeft, en ik weet dat het voor mij mogelijk is om die barrière te breken."

De race zal, net als in Monza, volledig gericht zijn op het record. Destijds werd er gerend op het circuit, met een groene lijn naast de lopers die het record aangaf. Doordat de 'stadsmarathon' niet voldeed aan de regels van de IAAF, gaat Kipchoges 2.00.25 niet de boeken in als officieel wereldrecord. De naar de sponsor vernoemde Ineos 1.59 wordt dit najaar op vele kanalen worden uitgezonden. Ook moeten er tienduizenden toeschouwers bij aanwezig kunnen zijn.