Dit zijn de Nederlandse hoogte- en dieptepunten van dag 10 van de Olympische Spelen

2 augustus 2021

AP/Pim Ras/Reuters

Dag 10 van de Olympische Spelen zit erop. Het leverde Nederland 1 schitterende gouden medaille op: Sifan Hassan greep goud op de 5000 meter.


Maar er waren meerdere hoogte- en dieptepunten op deze dag. Een overzicht.

Hassan oppermachtig naar goud
Het slotstuk van de dag vormde vanuit Nederlands oogpunt het hoogtepunt. Sifan Hassan snelde ongenaakbaar naar goud op de 5000 meter, nadat ze eerder op de dag nog de wereld versteld had doen staan door ten val te komen in haar serie 1500 meter, maar deze toch nog te winnen. Later op de dag was het dus echt raak.

Hockeysters naar halve finales
De Nederlandse hockeysters hadden in de kwartfinales weinig moeite met Nieuw-Zeeland. Via doelpunten van Lidewij Welten, Frédérique Matla en Lauren Stam werd met 3-0 gewonnen. In de halve finales wacht overigens een pikant duel. Nederland gaat het daarin namelijk opnemen tegen de vrouwen van Groot-Brittannië. 5 jaar geleden in Rio voorkwam de Britse ploeg in de finale dat de Nederlandse hockeysters voor de 3e maal op rij goud wonnen. Kan Oranje zich revancheren?

Bonevacia schrijft geschiedenis
Op de atletiekbaan wist een op Curaçao geboren atleet sporthistorie te schrijven door zich als 1e Nederlander ooit te plaatsen voor de olympische finale 400 meter. Liemarvin Bonevacia deed dit bovendien in een indrukwekkend nieuw nationaal record van 44,62.

Femke Bol imponeert in stromende regen
Het was een drukke atletiekdag in Tokio, want ook Femke Bol moest aan de bak. In de stromende regen rende zij soepeltjes naar de winst in haar halve finale 400 meter horden. Vooraf werd zij als een van de potentiële Nederlandse supersterren van deze Spelen gezien en Bol maakt die status vooralsnog helemaal waar.

Handbalsters weten tegenstander
De Nederlandse handbalsters speelden vandaag in Tokio hun laatste groepsduel. In een niet eens zo heel spannende wedstrijd werd met 30-29 gewonnen van Montenegro. Nederland leidde de gehele wedstrijd, pas in de slotminuut verkleinde Montenegro de marge naar 1.

Visser baalt, Schippers huilt
Het was niet alleen maar vreugde in het olympisch stadion. In de Nederlandse nacht liep Nadine Visser naar de 5e plaats op de 100 meter horden. Een fraaie eindklassering, maar zelf was ze allesbehalve tevreden.

Dat gold zeker ook voor Dafne Schippers, die later op de dag werd uitgeschakeld op de 200 meter. "Dit is hard", sprak de gewezen wereldkampioen na afloop in tranen. Voor Schippers zit het toernooi er overigens niet op, want ze doet nog mee aan de estafette (4x100 meter).