Piet van der Kruk, legendarische gewichtheffer, overleden op 78-jarige leeftijd

6 juni 2020

ANP

Piet van der Kruk is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij staat bekend als de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen. Zijn familie maakte bekend dat Van der Kruk na een kort ziekbed overleed. Er was geen sprake van besmetting met het coronavirus.


In 1968 werd Van der Kruk 9e op de Spelen in Mexico-Stad. Bij de zwaargewichten kwam hij tot een totaal van 487,5 kilogram. Maar Van der Kruk deed nog veel meer.

30 keer een record verbroken
De veelvoudig Nederlands kampioen gewichtheffen verbeterde in de jaren 60 meer dan 30 keer een Nederlands record. Van der Kruk was ook een verdienstelijk kogelstoter. Hij pakte 4 nationale titels op dit onderdeel en had met 17,09 meter jarenlang het Nederlands record in handen.

Bondscoach
Na zijn topsportcarrière was Van der Kruk bondscoach van de nationale selectie van gewichtheffers, voorzitter van de Krachtsportbond en directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, de voorloper van de huidige Dopingautoriteit. Hij werkte ook voor sportkoepel NOC*NSF en was tot 2016 tv-commentator op Eurosport bij het gewichtheffen. Van der Kruk werd in 1997 benoemd tot erelid van Krachtsportbond.