Strengere regels voor reserveruiters in Nederland na 'gedoe' in Rio
i

Madeleine Witte-Vrees op Vitana. Foto: ANP

Strengere regels voor reserveruiters in Nederland na 'gedoe' in Rio

Robert Hüsken • 13:46, 04-01-2017 / Laatste Update: 05:33, 07-01-2024

De Nederlandse paardensportbond KNHS heeft woensdag de nieuwe regels bekendgemaakt voor de topruiters. Zij zitten met hun beste paarden in het zogenoemde A-kader, eigenlijk de voorselectie van de bondscoach. Nadat bij de vorige Olympische Spelen de reserve uit het dressuurteam weigerde om mee te reizen naar Rio de Janeiro, ontstond er een hoop commotie. Dit kan toch niet in de topsport? Vond men.

Dat vond ook de KNHS. Daarom heeft de bond de regels nu zo veranderd, dat een reservecombinatie er bijna niet meer omheen kan om te weigeren. Uit de nieuwe deelnemingsovereenkomst van de bond blijkt dat als een ruiter tóch weigert om als reserve mee te gaan met het Nederlands team, hij of zij uit de selectie wordt gegooid. Voor de rest van het kalenderjaar én het daarop volgende kalenderjaar.

Madeleine Witte-Vrees

Dit alles is omdat dressuuramazone Madeleine Witte-Vrees vorig jaar niet wilde afreizen naar Brazilië. De kans dat ze in actie zou mogen komen op de Olympische Spelen was klein, want een bondscoach mag nadat de eerste combinatie is gestart, niet meer wisselen. Ze verklaarde tegenover paardensportmagazine de Hoefslag destijds dat ze zo'n lange en intense reis haar jonge paard niet aan wilde doen. Daardoor had Nederland geen reservecombinatie. Het paard Parzival van Adeline Cornelissen werd in Rio gestoken door een insect en dus kon de bondscoach haar vooraf niet meer wisselen.

Lees hier alle regeltjes nog eens door.