Uitleg: zo werkt de massastart
i

Getty Images

Uitleg: zo werkt de massastart

Bart van der Wijst • 10:26, 19-02-2022 / Laatste Update: 16:06, 07-01-2024

Nederland maakt op de laatste dag van de Olympische Spelen nog kans op de nodige medailles. De finales van de massastart bij de mannen en de vrouwen staan op het programma. Sven Kramer en Jorrit Bergsma doen mee bij de mannen, Irene Schouten en Marijke Groenewoud bij de vrouwen. Maar hoe werkt die massastart eigenlijk?

Het onderdeel staat sinds 2018 op het programma bij de Winterspelen. Destijds in Pyeongchang pakten Schouten en Koen Verweij een bronzen medaille.

Hoe werkt de massastart?

De massastart betekent in ieder geval één ding: spektakel. Je kunt de massastart een beetje vergelijken met het baanwielrennen. Schaatsers beginnen met z'n allen aan de race en wie als 1e over de finish komt is de winnaar. Ook de nummers 2 en 3 gaan automatisch mee naar het podium. De winnaar verdient namelijk 60 punten, de nummer 2 krijgt 40 punten en de nummer 3 behaalt 20 punten.

Tussensprints

Verder zijn er ook punten te verdienen bij tussensprints, alleen daarmee verdien je geen podiumplek. Om de 4 rondes is er een tussensprint. Degene die als 1e over de lijn komt, ontvangt 5 punten. De 2e krijgt 3 punten en de nummer 3 harkt 1 puntje binnen. Die tussensprints bepalen vaak hoe de rest van de uitslag er na de top-3 uitziet.

Baan

In tegenstelling tot de andere schaatsnummers wordt hier heel de baan gebruikt. Dat betekent dat de lengte niet 400 meter, maar 387,36 meter is. De mannen en de vrouwen schaatsen evenveel rondes: 16. Alle schaatsers dragen tijdens de race een helm.