Voor het Nederlandse oog was Chris Huizinga de eerste, in andere landen denken ze dat een Rus of een Italiaan ermee begon. Waarmee? Met beide handen op de rug door de bocht schaatsen. Sportnieuws.nl sprak erover met Huizinga zelf. "Grappig dat ze allemaal een oogje op jou houden. Dat is een groot compliment, denk ik."
Met beide handen op de rug door de bocht schaatsen is aerodynamischer dan met één los zwaaiende hand. Een voor de kijker thuis kleine aanpassing levert flink wat tijdwinst op voor schaatsers. Fascinerend als je bedenkt dat Jaap Eden in 1893 de eerste wereldtitel won en dat er in 131 jaar niemand op dat idee is gekomen. Klapschaats, strakke pakken, andere trainingsmethoden: dat zal allemaal wel.
Technische vooruitgang is er altijd. Maar een handje op de rug? Chris Huizinga moet erom lachen. Hij weet nog dat hij afgelopen zomer al zag dat internationale ploegen ermee bezig waren. "Je traint vaak op dezelfde baan. In Inzell zag ik ze al rijden, met de handjes op de rug."
28 november 2024, 14:47
Ted-Jan Bloemen traint sinds drie weken op een nieuwe, opvallende schaatstechniek. Hij keek de truc af bij de Rus Artem Kusznetsov en later bij 'onze eigen' Chris Huizinga. En wat blijkt? "Het bewijs is er: je bent er sneller door."
Best logisch
Huizinga begon er vorig seizoen mee en vindt het grappig om het nu overal te zien. "Ik ben nog niet de wereldtop. Ik heb nog geen wereldtitels bij de senioren en dan toch kijken ze naar je. Je verwacht dat ze naar gasten met veel titels kijken à la Sven Kramer of Ireen Wüst. Grappig dat ze allemaal een oogje op jou houden. Dat is een groot compliment, denk ik. Ik heb in anderhalf jaar tijd zo veel stappen daarin gemaakt dat ze denken van: hoe kan dat?"
"Dat is echt niet alleen die hand op m'n rug", gaat hij verder. "Er hoort een bepaalde vorm van trainen bij. Elke dag gas geven. Zij denken natuurlijk dat het iets met die handjes te maken heeft. En dat heeft het ook, dus ze gaan het ook proberen. Als je er naar kijkt, is het best logisch dat het sneller is en aerodynamisch."
17 november 2024, 17:11
Hij was één van de grote uitblinkers van het World Cup Kwalificatie Toernooi van vorig weekend en wist dus veel camera's op zich gericht. Daarbij viel op dat schaatser Chris Huizinga een flinke tattoo op zijn bovenlijf heeft staan. Waarvan eigenlijk?
Niet te testen
Maar hoe kan het dat we al zo lang met schaatsen bezig zijn en nu ineens zoiets simpels boven komt drijven? "Dat vind ik een moeilijke vraag. Je volgt mensen die hard rijden. Sven Kramer was destijds echt zijn tijd vooruit. In Nagano won hij met 6.15 en volgens mij kwam de nummer 2 binnen op 6.28. Dan denkt elke schaatser maar één ding: hoe kan het dat hij zo hard rijdt? Ik probeer op deze manier goed te worden en te winnen. Maar waarom niemand dat eerder deed? Tja, gek, dat weet ik niet."
Huizinga heeft het besproken met Bert van der Tuuk, de man van Fila die de schaatspakken van Team Essent ontwerpt. "Hij zei tegen mij dat dit 100 procent sneller is dan welk pak hij ook maakt. Hij is er heilig van overtuigd. Het is lastig om het te testen, een windtunnel werkt vooral op de rechte stukken."
27 november 2024, 05:00
Beau Snellink schaatste tijdens het eerste World Cup-weekend in Nagano naar een zilveren medaille op de 5000 meter, achter de Italiaanse favoriet Davide Ghiotto. Razend knap van de 23-jarige Zuid-Hollander, die terug is na een minder seizoen. Sportnieuws.nl belde met Snellink tussen de twee Aziatische wereldbekers door: "Ik kan het heel goed vinden met Ghiotto, een hartstikke aardige vent."
Geen tips
De kijker ziet het handje op de rug, probeer eens uit te leggen wat er verder verandert in je lijf? "Je voelt meer druk op je linkerbeen. Daar moet je mee leren omgaan, want je hele lichaam hangt op dat linkerbeen. Sommigen zeggen dat hun hele been vastloopt en dat ze het niet meer onderdoor krijgen. Wat ik vroeger altijd had, is dat als ik een hand erbij had, dat ik heel erg in mijn linkerbeen ging stappen in de bocht."
"Een beetje als skeeleren", legt Huizinga uit, "waar ik vandaan kom. En dan moest je asfalt grijpen om geen grip te verliezen. Maar met een schaats werkt het anders, want je hebt een snijhoek en je hebt ijs, dus dat ijs moet snijden. En daardoor moet je dus die schaatsen aan de buitenkant houden, niet verslappen en het lichaam erin gooien. Dan kan mijn linkerbeen niet naar binnen toe." Er is nog geen buitenlandse concurrentie naar hem toe gekomen voor tips: "Ze doen het allemaal wel, maar ze vragen me er niet naar."