Jumbo-Visma strikt Red Bull als partner: 'Wat er nu gebeurt vind ik geweldig'
i

ANP

Jumbo-Visma strikt Red Bull als partner: 'Wat er nu gebeurt vind ik geweldig'

Bart van der Wijst • 09:16, 25-01-2019 / Laatste Update: 19:12, 07-01-2024

Om nóg beter te presteren op de schaatsbaan heeft Jumbo-Visma een samenwerkingsverband opgestart met Red Bull. De energiedrankfabrikant pompt wat geld in de ploeg van Jac Orie de komende 2 jaar en helpt met innovaties. De ploeg is dan ook tevreden.

"Wat er nu gebeurt vind ik geweldig", erkent Orie tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik loop ook met ideeën die vaak niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat we de mogelijkheden niet hebben, omdat het te duur is, omdat we niet over de juiste ingangen beschikken. Daar loop je dan tegenaan, terwijl je vooruit wilt."

Milton Keynes

Nu is dat wel mogelijk. In Groot-Brittannië kan de schaatscoach onder meer een kijkje nemen bij de Formule 1-collega's. Ook kan er worden gekeken naar de stroomlijn. "Schaatsen is voor 80 procent een gevecht met luchtwrijving, dus aerodynamica is van groot belang", weet de coach, die nog niet al te diep in wil gaan op de samenwerking.

"We willen winnen natuurlijk. Daar hoort vooruitstrevend bezig zijn bij. Dat is het leuke aan het spelletje", verklaart hij. "Maar we hebben al specialisten benaderd, natuurkundigen, die met dit project aan de slag gaan."

Toegang tot enorme kennis

Red Bull biedt Orie ingangen. "Daar zit een ongelofelijke kennis over materiaal en g-krachten. Zij hebben in een windtunnel alles onder de loep genomen. Ik denk dat juist door bij mensen met een heel andere invalshoek te kijken, je een frisse blik kunt krijgen. Ik kan dingen over het hoofd zien, waarover mensen uit een andere wereld zeggen: waarom pak je het niet zo aan?"