Kuiper bondscoach ploegachtervolging

Kuiper bondscoach ploegachtervolging

Harry Nijland • 14:57, 05-05-2014 / Laatste Update: 09:37, 13-12-2023

UTRECHT - De trainerscarrière van Geert Kuiper krijgt een nieuwe wending. De schaatsbond heeft hem maandag aangesteld als de nieuwe bondscoach ploegachtervolging en massastart (Team Pursuit en Mass Start). De Fries was de laatste 14 jaar werkzaam bij de TVM-schaatsploeg.

Hij volgt Arie Koops op, die zich weer volledig gaat toeleggen op zijn functie als directeur sport bij de KNSB. Onder Koops veroverden zowel de mannen als de vrouwen van Oranje olympisch goud in Sotsji op de ploegachtervolging.

De massastart is een betrekkelijk nieuw onderdeel. De internationale schaatsunie ISU heeft het nummer in februari 2015 voor het eerst op het programma staan op de WK afstanden. In 2018 is het mogelijk al olympisch.

Koops is blij met de komst van Kuiper: ,,Geert neemt enorm veel ervaring op de langebaan en het marathonschaatsen mee, zowel als schaatser en als trainer. We willen niet alleen de nummer één blijven op de ploegachtervolging, maar ook de massastart serieus oppakken. We hebben weliswaar een enorme marathoncultuur in Nederland, maar je zag al tijdens de World Cups afgelopen jaar dat de overwinning in de Mass Start niet vanzelfsprekend is.''