Dat krijg je ervan als je in één seizoen kampioen van Nederland, Europa en de wereld wordt. Dan kom je in de spotlights te staan en word je overal herkend, ook als je daar even geen zin in hebt. Veelvoudig schaatskampioen Joy Beune had een openhartig gesprek met Sportnieuws.nl: "Ik vind het sowieso moeilijk om nee te zeggen."
Vorig schaatsseizoen was er eentje om in te lijsten voor Joy Beune. Internationaal begon het met de wereldbekerwinst in Salt Lake City op de 3000 meter, gevolgd door een weergaloze WK afstanden in Calgary waar ze goud pakte op de ploegenachtervolging en de 5000 meter. Alsof het nog niet genoeg was, won ze ook de WK allround in Inzell, inclusief de winst op drie afstanden. Na afloop van het seizoen had ze nog geen zin om alles terug te kijken, vertelde Beune zaterdag: "Nee, er kwam toen zoveel over me heen."
22 september 2024, 07:47
Joy Beune had vorig seizoen een winter om in te lijsten: Nederlands kampioen, Europees kampioen en wereldkampioen (op drie en vijf kilometer én allround). Ze is pas 25 jaar en dit jaar de te kloppen vrouw. Sportnieuws.nl sprak de kopvrouw van Team IKO X2O in Rotterdam: "Het zou niet realistisch zijn om alles te winnen. Dat wordt lastig."
Goed klaar mee
Het was eigenlijk een beetje te veel, bekende ze: "Ik vond het erg lastig, omdat ik best een introvert persoon ben. Ik sta niet graag in het middelpunt, dus ik vond het allemaal heftig wat er over me heen kwam. Met andere woorden, ik was er wel even goed klaar mee. Ik wilde gewoon doen waar ik goed in ben en waar ik rust van krijg: lekker trainen, doelen stellen en die dan zien te halen. Pas sinds een week ben ik die wedstrijden terug aan het kijken. Ik krijg een heel goed gevoel van de macht die ik uitstraalde."
21 september 2024, 17:20
Schaatssters Joy Beune en Pien Hersman deden mee aan een TikTok-trend en haalden zo gekke capriolen uit. Met ook de nodige risico's. "Haha, het ging helemaal niet zo makkelijk als gedacht", keek Beune zaterdag bij de presentatie van Team IKO X2O terug op de mislukte challenge.
'Iedereen wil wat van je'
Dat goede gevoel zorgt ervoor dat ze zin heeft in het nieuwe seizoen. "Ik wil er weer voor gaan, maar dat was na het seizoen echt anders." Voor iemand die niet graag in de spotlights staat, bewees ze zichzelf een slechte dienst in Inzell. Daar kon de schaatskampioene om lachen: "Weet je, zo'n huldiging op het middenterrein is anders, dan kunnen mensen niet bij je in de buurt komen. Toen ik terugkwam uit Inzell, bleven mensen maar naar me toe komen. Iedereen wil wat van je, er wordt aan je getrokken."
"Elke keer houd je hetzelfde riedeltje, hetzelfde praatje. Op een gegeven moment werd ik daar niet blij meer van. Dan sta je daar op de automatische piloot, dan ben je helemaal jezelf niet meer. Dat vond ik jammer. Ik vind het sowieso moeilijk om nee te zeggen, omdat ik niet wil dat mensen van mij denken dat ik een bitch ben. Ik probeer gewoon toegankelijk te blijven, maar soms moet je inderdaad nee zeggen. Dat is lastig, want je wil niemand teleurstellen."
Steun van Kjeld
Ze is pas 25 jaar, als je haar zo open en kwetsbaar hoort praten kan je je niet voorstellen dat er iemand op deze planeet haar een bitch vindt. Beune is zeer te spreken over de mentale steun ze krijgt: "Mijn coach neemt me in bescherming, aan de psycholoog van de ploeg heb ik veel steun. Maar ook Kjeld, die zegt van: ‘Het is echt niet erg om soms even nee te zeggen. Dan vinden mensen je soms maar even een bitch. Jouw gezondheid gaat voor.’ Het is niet altijd leuk, maar het is wel het beste. Daar heb ik wel heel veel moeite mee."
23 september 2024, 00:24
Joy Beune en Robin Groot zijn met Team IKO X2O in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De schaatssters kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Vorig jaar vonden ze op diverse momenten de nodige steun bij elkaar. Ze noemen elkaar ook weleens 'schaatszusjes'.
Relatie met Kjeld Nuis
Met Kjeld doelt ze op haar vriend, mede-topschaatser Kjeld Nuis. Ze zijn een stelletje sinds 2019 en wonen samen in Heerenveen.
22 september 2024, 07:41
Wat een post op Instagram al niet teweeg kan brengen. De schaatsers van Team IKO hebben een nieuw pak en deelden de mooie foto's ervan via Instagram. Het zorgde voor wat opmerkelijke discussies.
Op nul beginnen
Ze beseft maar al te goed dat dit seizoen sowieso anders gaat zijn na al die titels. "Misschien dat mensen anders tegen me aankijken inderdaad. Zeker aan het begin van het seizoen, omdat ik dan toch de vrouw ben die verslagen moet worden. Mensen verwachten meer van me. Zo zie ik het zelf niet. Je begint toch allemaal gewoon weer op nul. Je moet met z'n allen goed de zomer uitkomen en klaar zijn voor de winter."
"Maar ja", voegde ze eraan toe, "alle belangrijke wedstrijden zitten pas aan het einde van het seizoen dus ik heb nog eventjes. Ik moet niet al te veel druk op mezelf leggen, want dan wordt het inderdaad weer niet leuk. Ik heb moeten leren dat ik het echt voor mezelf doe. En niet voor een ander. Dat zijn wel mentale stappen die je moet zetten."
7 januari 2025, 08:00
Kjeld Nuis is de lefgozer van het schaatsen. De in 1989 geboren Leidenaar meldde zich rond 2010 aan de schaatstop en is daar sindsdien niet meer uit verdwenen. Met zijn branie, woelige liefdesleven en vooral ook indrukwekkende prestaties is hij al jaren hét gezicht van de Nederlandse schaatssport. Nuis gaat tegenwoordig met Joy Beune, een topschaatsster op de middenlange afstand.
Volwassen worden
Ze voelt zich onwijs op haar plek bij Team IKO X2O. De mentale begeleiding zou ze ook aanraden bij andere ploegen. "Ik kwam als 19-jarige meid in een hele grote ploeg (Team Jumbo, red.), ik heb alles zelf moeten ondervinden. Tegenwoordig heb je Ireen Wüst die bij alle jonge talenten een praatje doet over hoe het eraan toe gaat in het grote-mensencircuit. Dat heb ik nooit gehad. Dat was op dat moment best wel lastig, want je wil jezelf zo graag bewijzen. Maar ja, hoe ga je dat doen? Ik moest een weg voor mezelf zien te vinden, want je moet toch volwassen worden."
Het verhaal van Joy Beune bleek uiteindelijk een succes, het vergde veel van haar. Nog vaker dan je met een medaille staat, kamp je met teleurstellingen. Goede coaching helpt dan, gaf ze aan. "Op dit moment word je daar goed in begeleid. Als er dingen spelen of als je even niet lekker in je vel zit. Ze zitten er constant op, soms zijn ze sneller dan dat ik het zelf door heb. Heel erg fijn dat daar zo op gelet wordt."