De start van een lange reis naar Pyeongchang voor de schaatsers
i

ANP

De start van een lange reis naar Pyeongchang voor de schaatsers

admin • 14:07, 27-10-2017 / Laatste Update: 21:08, 07-01-2024

De start van weer een nieuw schaatsseizoen staat vrijdagavond voor de deur en wel met de NK afstanden in Thialf. Dit keer is het niet zomaar een seizoen, maar een olympisch seizoen in aanloop naar de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. De weg daar naartoe is geen makkie en begint vrijdagavond in Heerenveen.

Zij moeten het doen

De ogen zijn vooral gericht op de bekende gezichten in de schaatswereld. Olympisch kampioene Ireen Wüst zal koste wat het kost haar gouden plak op de 3 kilometer willen verdedigen in Pyeongchang. Maar echt in bloedvorm is ze nog niet: ze kampt met een heupblessure waardoor ze de 500 meter al heeft moeten afzeggen dit weekend.

En Kjeld Nuis, die zal ongetwijfeld wraak willen nemen op het mislopen van de Spelen van Sotsji in 2014. Hij krijgt daarbij flinke concurrentie van Koen Verweij, die ook weer terug is van weggeweest. Bovendien heeft hij zijn oude vorm weer teruggevonden bij de Russen. En Sven Kramer die hoe dan ook de gouden plak van Jorrit Bergsma wil afpakken op de 10 kilometer, maar ook op de 5 kilometer en de 1500 meter voor goud gaat. En vergeet de broertjes Mulder niet op de sprintafstanden.

NK is eerste stap

Het begint allemaal dit weekend voor de schaatsers. Op het NK afstanden kunnen ze een ticket bemachtigen voor de wereldbekerwedstrijden en die wereldbekerwedstrijden zijn weer belangrijk voor een startplaats op de Spelen in Zuid-Korea. Later dit jaar, van 26 tot en met 30 december, is er ook nog een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf. Daar worden de meeste startplaatsen verdeeld onder de Nederlanders. De schaatsfanaten kunnen de komende maanden hun geluk dus niet op, want er is genoeg om te kijken.

10 mannen, 10 vrouwen

Maximaal 10 mannen en 10 vrouwen zullen Nederland vertegenwoordigen op de schaatsbaan in Zuid-Korea. Per afstand zijn 3 startplaatsen per land te vergeven, behalve op de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen: daar zijn maar 2 plaatsen beschikbaar. Datzelfde geldt voor het nieuwe onderdeel op de Olympische Spelen: de massastart.

Tekst loopt door onder de foto

Wereldbekerseizoen

De wereldbekerwedstrijden zijn cruciaal voor de schaatsers, want daar merken ze pas echt hoe ze ervoor staan dit seizoen. Thialf is het eerste podium van die wedstrijden, van 10 tot 12 november. Daarna verhuist het circus naar Stavanger van 17 tot 19 november, naar Calgary van 1 tot 3 december en Salt Lake City van 8 tot 10 december. Met als cruciaal eindstation het OKT in ons eigen Thialf.

Niet zomaar een NK 

Ook al zou je misschien denken 'het is maar een NK', dit weekend is het al erop of eronder voor de Nederlandse schaatsers. Bij een goede prestatie op het NK pak je een ticket voor de wereldbekerwedstrijden die vanaf volgende week beginnen. Maar bak je er niet veel van, zijn je kansen op een ticket voor de Spelen alweer gehalveerd. Alleen een goede prestatie op het OKT kan er dan nog voor zorgen dat je naar Pyeongchang mag.