Suzanne Schulting probeert haar enkel te ontzien: 'Ik ben natuurlijk geen idioot'
i

Suzanne Schulting © Getty Images

Suzanne Schulting probeert haar enkel te ontzien: 'Ik ben natuurlijk geen idioot'

Nick Klaessens • 15:00, 17-12-2024 / Laatste Update: 17:04, 17-12-2024

Suzanne Schulting zou dit seizoen het shottracken gaan combineren met de langebaan, deels vanwege de enkelbreuk die ze in maart opliep. Haar prestaties op de langebaan maken enorme groei door en maandag was daar het definitieve bericht: voorlopig geen shorttrack voor de olympisch kampioene. "Ik doe dit al vijftien jaar. Als ik weer begin en ik ben fit, dan heb ik het zo weer."

Het stond al maanden in de agenda: half december zou Suzanne Schulting nog eens het shorttrack-ijs gaan 'voelen'. "Het ging best goed", vertelt ze. "Acht weken geleden stapte ik het ijs op en voelde ik de pijn gelijk al. Nu voelde ik het niet bij het betreden van het ijs. Het inrijden was nog oké, maar zodra we schuin door de bochten gingen en een relay moesten gaan rijden, was daar die scherpe pijn."

Fascinerend

Het blijft bijzonder - en een godsgeschenk voor het Nederlandse schaatsen - dat ze die scherpe pijn niet voelt op de langebaan. "Ik vind het ook erg fascinerend. Het heeft te maken met hoe schuin je door de bochten gaat. Zoals je weet ga je schuiner door de bochten in shorttrack. En het klapsysteem zal er ongetwijfeld ook wel iets mee te maken hebben. Dat het precies die druk van die enkel afneemt."

Want als ze niet de keuze voor de langebaan had gemaakt voorafgaand aan het seizoen, waar had ze dan nu gestaan? "Dan had ik wel een probleem gehad. Dan had ik gewoon niet kunnen shorttracken. Misschien hooguit alleen rondjes heel erg ver aan de buitenkant en dat ik geen pijn heb. Dat is niet shorttracken."

Erger en erger

Voor de medisch specialisten is het op dit moment lastig om er een genezingstijd op te plakken, vertelt ze. Een prima voorseizoen en zomer boden hoop, maar dan komt de hoge intensiteit van wedstrijden erbij. "De druk op de enkels heeft het verslechterd. Het heeft een tikje gehad. Dat heeft tijd nodig, het is een soort botkneuzing. Ja, kijk, het is gewoon heel kut en pijnlijk."

"Het is een scherpe pijn die er doorheen gaat als ik shorttrack", legt ze uit. "Dat is niet normaal. Ik ben iemand die goed tegen pijn kan en er echt wel doorheen kan. Langere tijd heb ik ermee proberen door te schaatsen. Alleen, het wordt steeds erger en erger." Geen verbetering dus? "Ik voelde lichte verbetering in de zin van dat als ik erop stapte, dat ik geen pijn had. Dus dat is positief."

Dit is Suzanne Schulting: sinds jaren weer te vinden op de langebaan, influencer én relatie met ploeggenoot

14 januari 2025, 18:47

Suzanne Schulting is al jaren de koningin van het shorttrack. Afgelopen seizoen ontbrak zij door veel pech meer dan eens op het grote podium, maar laat zich dit jaar zien in een andere discipline. Een profiel over een van de boegbeelden uit de schaatswereld, met een tweede leven in het shorttrack én een nieuwe uitdaging bij Team Essent: het langebaanschaatsen. De afgelopen maanden veranderde er bovendien het nodige in haar privéleven.

Emotionele gemoedstoestand

Fysiek ongemak en teleurstelling. Welke van de twee overheerst nu? "Nou ja, het vult elkaar aan. De fysieke pijn op zo'n moment als maandag, omdat je 'm dan weer ervaart, vind ik toch wel vrij erg. Dat beïnvloedt natuurlijk ook je emotionele gemoedstoestand." Ze had echt rekening gehouden met een beter gevoel dus maandag? "Ja, ik wilde het ijs op om me voor te bereiden op de wedstrijden van het tweede gedeelte van het seizoen."

Geen idioot

Fysiek, conditioneel en qua kracht is ze in topvorm, zegt ze. "Het was een kwestie van het gevoel terugkrijgen. Met twee, drie weken ben je er wel weer. Als je pijnvrij op het ijs staat, kan het ontzettend snel gaan. En dat voel ik gisteren ook, als ik dan wel aan het schaatsen ben. En er zitten ook echt wel momenten tussen dat ik wel vrijuit kan schaatsen. Het zit hem voornamelijk in het aanzetten en op snelheid komen. Dat is echt verschrikkelijk."

"Maar zodra ik dan op snelheid ben", gaat ze verder, "gaat het eigenlijk best wel goed. Dat voel ik ook wel, ik ben natuurlijk geen idioot. Ik doe dit al meer dan tien, vijftien jaar. Dat gevoel zit er echt wel. Dus ik weet ook wel dat als ik weer begin en ik ben fit, dat ik het zo weer heb."

Wereldkampioen worden

Haar keuze voor de langebaan was nu enigszins gedwongen omdat haar enkel niet goed genoeg is. Als er niks aan het handje was geweest, vertelt ze, had ze alsnog beide disciplines gecombineerd. Ze had niet alle World Cups en World Tours gereden, maar voor het WK stond haar keuze sowieso vast: shorttrack. "Zeker, uiteindelijk gaat het om de discipline waar je wereldkampioen op kan worden."

"Als ik die keuze begin dit seizoen moest maken, had ik mezelf niet per se op een wereldtitel 500 meter of 1000 meter gezet. Ik had al behoorlijk lang niet gelangebaand. En bij shorttrack zit er toch meer zekerheid in." Al dat langebanen, is ze niet bang dat het haar herstel belemmert? "Nee, want ik mag alles doen wat geen pijn doet. Je ziet ook heel duidelijk in scans dat het vocht zichtbaar is afgenomen nadat ik ben gestopt met shorttrack. "