Djokovic moet jacht op record Federer noodgedwongen stoppen
i

EPA

Djokovic moet jacht op record Federer noodgedwongen stoppen

Martijn Baars • 10:53, 16-04-2020 / Laatste Update: 05:45, 07-01-2024

In steeds meer sporten worden in deze coronatijd de wereldranglijsten bevroren. Ook in het tennis zijn de rankings tijdelijk uit de lucht. En dat is slecht nieuws voor nummer 1 Novak Djokovic, die aast op een record van Roger Federer. Die jacht loopt nu vertraging op.

Nadat Djokovic begin februari van dit jaar voor de 8e keer de Australian Open had gewonnen, ging hij in op een vraag over een naderend record: hij zou nog dit jaar de tennisser kunnen worden die het meeste weken ooit de wereldranglijst heeft aangevoerd.

'1 van mijn belangrijkste doelen'

"Het record was nooit een item voor mij, totdat ik een paar keer op rij het jaar eindigde als nummer 1. van de wereld. Nu is het wel 1 van m’n belangrijkste doelen geworden om het record van een legende als Roger te breken. Ik maak daar geen geheim van", zei de Serviër. Dat was nog net vóór de coronacrisis.

Nummer 3 aller tijden

Djokovic heeft 282 weken als nummer 1 van de wereld op zijn naam staan (verdeeld over verschillende periodes). Hij is daarmee de nummer 3 aller tijden, achter Pete Sampras (286) en koploper Roger Federer (310). Djokovic moet zijn huidige nummer 1-positie dus nog 29 weken vasthouden om Federer te passeren als meest frequente nummer 1 aller tijden.

32 jaar

Maar nu door de coronacrisis niet kan worden getennist, heeft de ATP de ranglijst bevroren, zo meldt de tennisbond op zijn website. Djokovic blijft dus wel lijstaanvoerder, maar de huidige, tennisloze weken tellen niet mee in de recordlijstjes. Pas als de sport hervat wordt, gaat de meter voor Djokovic (32 jaar) weer lopen.

Laatste punten

De laatste punten die de ATP uitdeelde, dateren van 9 maart (Indian Wells). De ranglijst is met terugwerkende kracht bevroren sinds 16 maart. Dat geldt ook voor de vrouwenranking (WTA). Er zijn dus geen punten te verdienen, maar ook niet te verliezen.