Federer definitief de grootste aller tijden

Federer definitief de grootste aller tijden

Harry Nijland • 17:48, 23-11-2014 / Laatste Update: 07:20, 13-12-2023

Door voor Zwitserland de Davis Cup binnen te slepen, heeft Roger Federer nu alles gewonnen wat er voor een tennisser te winnen valt. Voor zover er nog twijfel was, maakt dat hem de grootste tennisser ooit.

Vele legendes gingen hem voor. De grootsten hadden te maken met een bijna net zo goede tijdgenoot, waarmee ze heroïsche duels uitvochten. Hieronder staan een paar tennishelden van de laatste 40 jaar op een rijtje. Maar allemaal moeten ze buigen voor de Zwitser. Zeker nu hij met het kleine Zwitserland de Davis Cup heeft gewonnen. 

Borg-McEnroe 7-7

Vuur en IJs speelden 14 officiële wedstrijden tegen elkaar en verdeelden de zeges eerlijk. Qua aantal tenminste. McEnroe, vuur vanwege zijn korte lontje en ontelbare aanvaringen met de empire, won 3 van de 4 Grand Slam-finales waarin deze tennislegendes tegenover elkaar stonden. Borg, de ijskoude, pakte de eerste en meest legendarische. In 1980 werd de vierde set van de Wimbledon beslist in 20 minuten durende tiebreak. Nadat Borg ook zijn zevende matchpoint liet liggen, won McEnroe met 18-16. In de vijfde set greep Borg alsnog de titel (8-6) en won daarmee zijn vijfde Wimbledon-finale op rij. Een inmiddels door Federer geëvenaard record.

https://www.youtube.com/watch?v=nFeLpTjH2pk

 Sampras-Agassi 20-14

Sampras en Agassi, was serve en volley tegen een geweldige return. Een messcherpe forehand tegen een dodelijke dubbelhandige backhand. Deze Amerikanen domineerden jarenlang op de internationale tennisbanen, maar hun onderlinge duels waren zelden spannend. Hun meest legendarische wedstrijd was de finale van de US Open in 2002. Nadat een door sommigen al afgeschreven Sampras in de halve finale Sjeng Schalken had verslagen, stond hij tegen die andere oude meester. Sampras won in vier sets. en speelde daarna nooit meer een professionele wedstrijd.

https://www.youtube.com/watch?v=zYb_DwQOKCc

Nadal-Federer 23-10

Nadal en Federer zijn namen die zelfs bij de jongste tennisfans mooie beelden oproepen. Deze meesters kunnen alles, maar één ding net wat beter. Nadal is bijna onverslaanbaar op gravel. De vijf jaar oudere Federer is Mister Wimbledon en won het belangrijkste tennistoernooi ter wereld net als Borg vijf keer op rij en net als Sampras zeven keer in totaal. Hun meest legendarische wedstrijd speelden de twee in 2008 op Wimbledon. Federer had de Spanjaard in de twee jaar ervoor verslagen in de finale verslagen en zou bij winst zijn zesde Wimbledon-titel op rij pakken. Nadal had net zijn vierde Grand Slam-titel gepakt, maar het was opnieuw een zege op het gravel van Parijs. Hij had nog geen Grand Slam gewonnen op een andere ondergrond en steeds vaker werd de vraag gesteld of hij dat wel zou kunnen. Ja dus. In een zinderende finale won Nadal de eerste twee sets, maar de Zwitser was daarna de sterkste in twee tiebreaks. In de bloedstollende vijfde set bleek Nadal net iets beter: 9-7.

https://www.youtube.com/watch?v=eC3kHR2SgV4

Van donderdag 27 november tot en met zondag 30 november zijn  in Apeldoorn tal van tennislegendes te zien bij de AFAS Tennis Classics. Zo speelt Nederlands beste tennisser ooit, Richard Krajicek, onder andere tegen Andy Roddick, Sergi Bruguera, Jonas Björkman en Fernando González. Als je via ons je kaarten bestelt maak je kans op deelname aan een exclusieve tennisclinic in de achtertuin van Jacco Eltingh.