Heethoofden in het tennis ruziën met umpires en lijnrechters (video)
i

Getty Images

Heethoofden in het tennis ruziën met umpires en lijnrechters (video)

Bart van der Wijst • 13:07, 08-02-2017 / Laatste Update: 10:56, 15-01-2024

De tenniswereld zit vol met spelers die hun frustratie uiten na een verloren punt. Afgelopen maandag vergreep de Canadees Denis Shapovalov zich daaraan. De 17-jarige tennisser sloeg na een verloren service game uit woede de bal weg, maar deze raakte vol de umpire. Wat volgde was een diskwalificatie voor zijn land in de Davis Cup en een flinke boete. Maar Shapovalov is zeker niet de enige.

Ballenmeisje krijgt volle laag

In het verleden gingen enkele tennissers hem al voor. Neem Tim Henman. De Brit nam in 1995 deel aan het dubbeltoernooi op Wimbledon, maar werd gediskwalificeerd nadat hij uit frustratie een bal op een ballenmeisje sloeg. Op de beelden hieronder is het incident niet goed te zien, maar Henman en zijn partner Jeremy Bates hoefden niet meer verder te spelen op het grastoernooi.

The one and only John McEnroe

Henman was absoluut niet de eerste die zich misdroeg op het tennisveld. Eerder deed dat John McEnroe op de Australian Open van 1990. De meervoudig winnaar van de US Open en Wimbledon werd in zijn 4de ronde partij tegen Mikael Penfors gediskwalificeerd nadat hij 3 keer in de fout ging. Allereerst intimideerde hij een lijnrechter, ten 2de sloeg hij met zijn racket op de grond en als laatst schold McEnroe de umpire én toernooidirecteur uit.

Jim Courier haalt een Shapolapov uit

Ook Jim Courier kon er wat van. De winnaar van onder meer Rolland Garros en de Australian Open zocht meerdere keren in zijn carrière de confrontatie op met de umpires. Met name tijdens de Miami Open kreeg Courier mot met de scheidsrechter van dienst. Een keer schopte hij, na meerdere 'verkeerde' beslissingen, tegen de stoel van de umpire aan. De andere keer sloeg hij, al dan niet per ongeluk, de bal tegen hem aan.

Zuid-Amerikaans temperament

David Nalbandian is een heethoofd pur sang. Met zijn Zuid-Amerikaanse temperament zorgde hij regelmatig voor opschudding op de tennisbanen. Het jaar 2012 was werkelijk het dieptepunt voor de Argentijn. Op Queens zorgde Nalbandian voor veel ophef. Nadat hij een bal niet goed kon terugslaan besloot de tennisser tegen een bord aan te schoppen, met daarachter een lijnrechter. Hij hield daar een bebloed scheenbeen aan over, terwijl Nalbandian werd gediskwalificeerd.

Bad-boy Kyrgios

Nick Kyrgios is de badass van deze generatie. De Australiër slaat rackets kapot, maakt ruzie met het publiek, de tegenstander én de umpire en scheldt er vrolijk op los op de tennisbaan. Niet echt een voorbeeld voor de sport...

Shapolapov

Denis Shapolapov heeft dus vele 'voorbeelden' in de sport. De Canadees had spijt van het incident. "Gelukkig is hij oké, maar mijn gedrag is onacceptabel", concludeerde de 17-jarige na afloop van het duel. "Ik schaam me voor mijn optreden en voel me verschrikkelijk omdat ik mijn team en land in de steek heb gelaten."