Nieuwe datum voor ABN Amro World Tennis Tournament: 'Denk dat behoorlijk wat topspelers zich gaan inschrijven'
i

Pim Ras Fotografie

Nieuwe datum voor ABN Amro World Tennis Tournament: 'Denk dat behoorlijk wat topspelers zich gaan inschrijven'

Martijn Baars • 17:11, 29-12-2020 / Laatste Update: 23:41, 04-01-2024

Met de nieuwe startdatum voor het ABN Amro World Tennis Tournament, 1 maart 2021, kan toernooidirecteur Richard Krajicek prima leven. Het uitstel van 3 weken biedt zelfs kansen, al is alles uiteraard onzeker. "Een heel sterk deelnemersveld en geen of amper publiek, het kán gebeuren."

De nieuwe plek op de kalender lekte begin deze maand al uit. Toch weet ‘Rotterdam’ pas sinds maandagavond definitief waar het aan toe is. Dat komt doordat er nog lang onzekerheid was over het Masterstoernooi van Miami, zegt Richard Krajicek, sinds 2004 toernooidirecteur van het ABN Amro-toernooi. Als het toernooi in Florida niet door was gegaan, had het er alsnog allemaal anders uit kunnen zien.

Geen publiek

De week van 1 maart wordt er dus getennist in Ahoy. Nog altijd geldt dat 2 zaken ervoor kunnen zorgen dat het toernooi alsnog niet doorgaat: een internationaal reisverbond, of een ‘nee’ van de overheid. Aan de organisatie zelf zal het niet liggen, stelt Krajicek. Een eventuele editie zonder publiek is ook geen dealbreaker. "Als het moet, dan moet het. 1 keer kunnen we dat opvangen. Maar we gaan vooralsnog uit van het scenario dat we in september opstelden, met 3000 tot 3500 bezoekers per dag. Dat is nu moeilijk voorstelbaar. Maar afschalen is makkelijker dan opschalen.”

Voor- en nadelen

Gevraagd naar de voor- en nadelen van het uitstel van 3 weken, komt de voormalig Wimbledon-kampioen eigenlijk vooral tot voordelen. "Hoe langer je weg bent van de lockdown, hoe beter, want dan groeit de kans dat er met publiek gespeeld kan worden. We zitten nog steeds in de 2e week na de Australian Open, ook gunstig. En door het wegvallen van het Masterstoernooi in Indian Wells is er ook na ons toernooi meer ruimte.” En nadelen? "Heel corona is een nadeel.”

Medvedev en Sinner

Nu de datum vastligt, kan Krajicek gaan werken aan het deelnemersveld. Alleen de Russische nummer 4 van de wereld Daniil Medvedev en het Italiaanse talent Jannik Sinner liggen vast, zij hadden doorlopende contracten. De kans is aannemelijk dat de nodige topspelers in Rotterdam willen spelen, nu er minder toernooien op de kalender staan.

Sterk deelnemersveld

"Maar we moeten budgetair wel goed inventariseren wat er mogelijk is. Er komen nu geen 115 of 120 duizend man, alles is anders. Maar ik denk dat behoorlijk veel spelers zich zullen inschrijven.” Zo kan het zijn dat de 48ste editie bijzonder sterk bezet gaat zijn, maar dat de tennisfans het toernooi op tv moeten volgen. "Dat kan gebeuren. Het is een apart jaar.”