Alexander Kristoff sprint naar de eerste gele trui na dag vol valpartijen in de Tour
i

EPA

Alexander Kristoff sprint naar de eerste gele trui na dag vol valpartijen in de Tour

Martijn Baars • 20:09, 29-08-2020 / Laatste Update: 19:03, 05-01-2024

Alexander Kristoff is zaterdag de eerste winnaar van de Tour de France 2020 geworden. De Noorse sprinter van UAE Emirates was in de sprint de sterkste. Cees Bol, de Nederlander, werd 3de, achter Mads Pedersen. De etappe rond Nice werd gekenmerkt door valpartijen, waarbij bijna elke renner wel een keer viel.

De allereerste kopgroep bestond uit Michael Schär, Fabian Grellier en Cyriel Gautier. Zij mochten de 156 kilometer van voren rijden en kregen maximaal 3 minuutjes voorsprong. Alles was gericht op de sprint.

Pavel Pechvogel

Maar voordat daar aan begonnen kon worden, was het vallen geblazen. Op het spekgladde, zeiknatte wegdek in Zuid-Frankrijk was het meer liggen dan fietsen. Pavel Sivakov was de grote pechvogel. De schaduwkopman van Ineos viel 2 keer. Eerst op zijn rechterkant: kapotte elleboog. Daarna op zijn andere kant: kapotte elleboog. Hij reed de rest van de etappe hoofdschuddend op afstand.

Hoop renners gevallen

Andere renners die vielen: Caleb Ewan, George Bennett, Julian Alaphilippe, Europees kampioen Nizzolo en Pierre Latour. Uiteindelijk kwam bijna geen enkele renner zonder valpartij over de finish. Het bleef door alle glijpartijen zeer onrustig in het peloton, waardoor de 3 koplopers lang vooruit konden blijven. Pas op een kleine 60 kilometer van de streep werden ze gepakt en gebaarde pelotonleider Jumbo-Visma dat iedereen even rustig aan moest doen. Astana luisterde niet en kreeg meteen karma: kopman Miguel Angel Lopez klapte met z'n hoofd tegen een paal.

Laatste 3 kilometer: alsnog valpartij

Zelfs in de laatste 3 kilometer ging het nog mis in het gecontroleerde peloton. Terwijl de sprinters zich voorbereidden, viel midden in het peloton weer een hoop renners doordat voormalig kopmannen zich lieten afzakken. Sprinter Elia Viviani en klassementsman Thibaut Pinot leken daar de grootste slachtoffers van.

Kristoff won dus uiteindelijk de sprint, Bol kwam net te vroeg op kop. De eerste gele trui is dus ook meteen voor Kristoff.