Vrijbuiters krijgen ruimte bij Lotto-Soudal

Vrijbuiters krijgen ruimte bij Lotto-Soudal

Harry Nijland • 22:12, 30-06-2015 / Laatste Update: 02:37, 13-12-2023

In Antwerpen is de Tourploeg van Lotto-Soudal gepresenteerd. De Belgische formatie mikt op een ritzege met André Greipel en hoopt ook dat de vele vrijbuiters in het team een succes kunnen boeken.

Dit jaar begint Lotto-Soudal zonder een klassementsrenner naar de Tour. ,,We hebben mooie jaren gehad met Jurgen Van den Broeck", aldus manager Marc Sergeant. ,,Maar we hebben ook een aantal keer pech gekend. Vorig jaar leerde ons dat je ook op een andere manier een Tour kan benaderen, dat jongens die gewend zijn om in dienst te rijden plots ook kunnen winnen. Dit jaar is André Greipel onze man voor de massasprints en daarnaast hebben we heel wat vrijbuiters in de ploeg. Ik mik toch op minstens één ritzege in de Tour."

André Greipel blijft voor Lotto Soudal de grootste kanshebber op die ritzege. Sinds 2011 won hij elk jaar een rit in de Tour. ,,Er zijn dit jaar niet zo veel sprintkansen", aldus Sergeant. ,,Maar het is wel onze ambitie om zeker een rit te winnen met André." En liefst zo snel mogelijk al, zo liet ploegleider Herman Frison zich ontvallen. ,,Zondag in de rit naar Neeltje Jans, de tweede etappe van de Tour, zie ik kansen op een massasprint. Het zou goed zijn als we snel een overwinning grijpen. Dat neemt de druk weg."

Greipel krijgt in zijn trein steun van Greg Henderson, Jens Debusschere en Marcel Sieberg. ,,Debusschere maakt zijn debuut in de Tour. Hij is iemand die de rol van Jürgen Roelandts moet overnemen in de sprinttrein. En als het nodig is, kan hij ook zelf zijn kans gaan", aldus Frison. De ploegleider denkt daarbij aan de kasseirit van Seraing naar Cambrai.

Vrijheid

Vorig jaar won Lotto Soudal ook een rit met Tony Gallopin, die eerder al de gele trui had gedragen. Ook nu is de Fransman weer van de partij. Er wordt veel van hem verwacht. ,,We hebben geen klassementsrenner in onze rangen dit jaar", aldus Sergeant. ,,Dat geeft meer vrijheid aan onze renners. Tony Gallopin, Tim Wellens, Thomas De Gendt, Adam Hansen en Lars Bak kunnen in de ritten die er zich toe lenen hun kans gaan. Behalve de debuterende Tim Wellens hebben zij in het verleden allen bewezen in staat te zijn een rit te winnen in één of meer grote rondes."

Niet alleen Jens Debusschere maakt zijn debuut in de Tour de France. Ook Tim Wellens is er voor het eerst bij. ,,Tim mag zonder druk beginnen", aldus Sergeant. ,,Als hij koerst op een manier zoals hij vorig jaar de Giro gereden heeft (waar hij twee keer tweede werd in een etappe), dan zie ik dat wel goed komen. We moeten attractief rijden met de ploeg, zoals we dat ook in het voorjaar hebben gedaan."

De selectie: Lars Bak (Den), Thomas De Gendt, Jens Debusschere, Tony Gallopin (Fra), André Greipel (Dui), Adam Hansen (Aus), Greg Henderson (NZe), Marcel Sieberg (Dui) en Tim Wellens.