Yates snelste van groepje vluchters in eindsprint en pakt 12e etappe Tour

admin • 18:50, 18-07-2019 / Laatste Update: 00:43, 08-01-2024

Simon Yates heeft donderdag de 12e etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott ontsnapte samen met Gregor Mühlberger en Pello Bilbao, reed lange tijd op kop en was van het drietal de sterkste in de eindsprint. Bilbao werd 2e, Mühlberger 3e.

Yates, vorig jaar nog eindwinnaar in de Vuelta, won nog nooit eerder een etappe in de Tour. Hij treedt met deze zege toe tot het gezelschap van renners die in alle 3 de grote rondes een etappe hebben gewonnen.

Mix

Na een hevige strijd om mee te zitten van bijna een uur, kreeg dan eindelijk een groep de zegen. De gigantische kopgroep van liefst 40 renners bestond uit een mix van sprinters, klassiekerrenners en klimgeiten. Onder hen waren 3 Nederlanders: Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en Cees Bol. Veel sprinters – inclusief groene trui Peter Sagan - sprongen mee, met het oog op de tussensprint onderweg en het opbouwen van een buffer voor later in de rit.

Ingerekend

Na de door Sagan gewonnen tussensprint gingen Sonny Colbrelli en Lilian Calmejane door. Die laatste besloot al gauw solo op avontuur te gaan op de 1e stroken van de Peyresourde. De Franse winnaar van 1 Tour-etappe kwam echter niet heel ver. Hij werd enkele meters voor de top ingerekend, waarna Simon Clarke het ruime sop koos. De poging van de Australiër leek kansrijker, maar op de flanken van de Hourquette d’Ancizan liep ook zijn achterstand rap terug.

Sprint

Na pogingen van verschillende renners, waren het Gregor Mühlberger en Simon Yates die in de slotkilometers van de laatste beklimming wegreden. Net na de top sloot Pello Bilbao aan en zo gingen 3 leiders met 1 minuut voorsprong op een achtervolgend groepje in dalende lijn richting de finish. Dit gat werd alleen maar groter en dus ging het drietal vooraan sprinten om de bloemen.