'Elia doet een Babeltje en keert terug naar Nederland'
i

ANP

'Elia doet een Babeltje en keert terug naar Nederland'

Harry Nijland • 23:04, 05-08-2015 / Laatste Update: 05:00, 13-12-2023

Eljero Elia is bijna speler van Feyenoord. De vleugelspeler doorliep woensdagavond met succes de medische keuring, zo weet Voetbal International. Eerder kwamen de clubs en Feyenoord en Elia al tot een overeenkomst. De 28-voudig international doet met zijn terugkeer op de Nederlandse velden een 'Babeltje'.

Ryan Babel keerde in 2012 terug bij Ajax. De aanvaller deed dat met een reden: zijn carrière weer op de rails zetten met een stapje terug.  Na zijn debuut in 2004 maakte Babel drie jaar lang indruk in het shirt van Ajax, waarna Liverpool hem naar de Premier League haalde.  In Engeland kon hij de verwachtingen niet waarmaken en na vier jaar op Anfield trok Babel naar Duitsland om voor Hoffenheim te gaan spelen. Toen bleek dat er ook daar niet veel uitzicht op speeltijd was, trok hij zijn conclusies en keerde terug in Amsterdam om zich weer in de kijker te spelen.

Hetzelfde pad

Eljero Elia's carrière kent eenzelfde verloop. Zijn doorbraak bij FC Twente leverde hem een overgang naar Hamburger SV op. Daar bleek zijn plafond nog niet te liggen: Juventus neemt Elia in 2012 over van HSV. Net als Babel haalt Elia de Europese top, waar hij gewogen wordt en ook te licht wordt bevonden. Weder Bremen lijkt hem uit zijn nachtmerrie te redden, maar zijn rentree op de Duitse velden blijkt alles behalve een succes.

Eén stap achteruit

Werder Bremen verhuurde Elia het tweede deel van vorig voetbaljaar aan het Southampton van Ronald Koeman, maar verder dan een handjevol goede momenten komt de 28-voudig international niet. Werder Bremen hield de afgelopen maanden haar poot stijf en wilde per se 5,5 miljoen euro, maar als tijdens de voorbereiding Elia definitief buiten de boot valt, mag hij transfervrij vertrekken. Feyenoord, dat deze week afscheid nam van Jean-Paul Boëtius, sloeg gelijk toe. Elia gaat terug in salaris, gaat in een kleinere competitie spelen, maar heeft wel een grotere kans op speeltijd.

Twee stappen vooruit

In De Kuip ligt er een tweejarig contract klaar voor Elia. Na het succesvol doorlopen van de medische keuring zal hij de overeenkomst spoedig van een handtekening voorzien, zo denkt VI. Babel en Elia hebben dan wel dezelfde intenties, een garantie op een herkansing in een Europese topcompetitie is zo'n terugkeer natuurlijk niet. Dat bewijst Babel: hij vertrok na een jaar bij Ajax, ging in Turkije voetballen bij Kasimpasa SK en speelt tegenwoordig bij Al Ain: een (financiële) pleister op de sportieve wonden van de jaren daarvoor.