Olympisch ticket voor Oranje-turnsters al binnen
i

AFP

Olympisch ticket voor Oranje-turnsters al binnen

Sjors Tanis • 14:50, 05-10-2019 / Laatste Update: 18:46, 08-01-2024

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Nadat 2/3 van de deelnemende landen in actie is gekomen, bezet Oranje de 4e plaats.

Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162.663.

Minimaal plek 12

Later op zaterdag komen onder meer nog de teams van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Brazilië in actie. Nederland kan echter niet lager meer eindigden dan de 12de plaats en juist een plek in de top-12 bij de WK levert een olympisch ticket op.

Mindere balk-sessie

De Oranje-turnsters waren nota bene begonnen met tegenvallers op balk, waar Visser met de handen naar de balk moest en Lieke Wevers plat op het toestel belandde. Olympisch kampioene Sanne Wevers kwam met een score van 13,2 ook niet dicht bij de beoogde 13,9. Op een finaleplaats op haar toestel had ze ook niet gerekend na veel blessureleed, maar Wevers mopperde wel dat ze te zwaar was aangepakt door de jury.

Landenfinale als bonus?

Op vloer volgde herstel, met name dankzij Volleman, die op 13,533 uitkwam, en Visser (13,366). Daar viel Thorsdottir tegen, maar op sprong volgde een perfecte score: 42,733, de hoogste van het team in deze olympische cyclus. Op brug liet Thorsdottir wat liggen, maar kwam Lieke Wevers als laatste tot een score van 13,9. Opeens stond Nederland 4e en bleek het ticket voor Tokio 2020 binnen. De kans is bovendien groot dat de ploeg binnen de top-8 eindigt en de landenfinale mag turnen. Het zou een bonus zijn, het grote doel is al bereikt.