Pas op zijn 17e kon Rico Verhoeven zijn vader aan
i

ANP

Pas op zijn 17e kon Rico Verhoeven zijn vader aan

Martijn Baars • 14:22, 11-12-2017 / Laatste Update: 12:04, 08-01-2024

Rico Verhoeven moest vorige maand zijn vader laten gaan. Misschien wel de belangrijkste persoon in het leven van de wereldberoemde kickbokser. Zijn vader leed aan Alzheimer en besloot euthanasie te plegen. Zonder zijn vader was Rico Verhoeven nooit kickbokser geworden, stelt zijn oom René van Ee in de PZC.

"Zijn vader is voor Rico natuurlijk erg belangrijk geweest. Hij is echt door zijn vader begonnen en geworden wie hij nu is. Altijd gedisciplineerd, altijd netjes. Rico heeft ook nog een tijdje bij mij in The Sixties (een eetcafé, red.) gewerkt als afwasser. Ik denk een jaartje toen hij een jaar of 13 was. Daar deed hij ook zijn werk gewoon, gedisciplineerd, zoals hij dat nu ook doet."

Sterker dan zijn vader

Rico kreeg de vechtsport met de paplepel ingegoten. Vader Jos Verhoeven was tweevoudig Nederlands kampioen in kyokushinkai, een sport die lijkt op kickboksen. Toen Rico 17 werd, was hij voor het eerst sterker dan zijn vader. "Dat lijkt me als vader iets waar je trots op kunt zijn. Voor Jos was het natuurlijk wel even wennen dat hij ergens anders ging trainen, maar hij zag ook dat de resultaten al snel goed waren.", zegt Rico's trainer Dennis Krauweel in hetzelfde interview.

Spugen

Rico werd tijdens de staredown voorafgaand aan de wedstrijd van afgelopen zaterdag in zijn gezicht gespuugd door Jamal Ben Saddik. "Spugen vind ik iets voor niet stoere mensen", zegt Krauweel. "Hij kon zichzelf daar niet in bedwang houden, kon niet tegen de spanning. Daar heb ik weinig woorden voor.’’