Lars van der Haar: 'Wout en Mathieu hebben het veldrijden veranderd'
i

BSR

Lars van der Haar: 'Wout en Mathieu hebben het veldrijden veranderd'

Sjors Tanis • 17:24, 06-12-2019

Lars van der Haar (28) mag zichzelf inmiddels, tussen al het geweld van jonge gasten, al wel 1 van de meest ervaren renners in het veldrijden noemen. De Nederlander, in 2015 winnaar van het 1e EK bij de profs, zag van dichtbij hoe de veldritsport in de loop der jaren veranderde: ,,Een aantal jaar geleden zag je nog wel eens een sprint van een paar man aan de finish. Dat was in mijn voordeel, nu is het bijna altijd dat je solo aankomt tussen plek 3 en 5, helemaal kapot”, vertelt hij vanaf Mallorca aan Sportnieuws.nl.

Van der Haar kwam als een komeet de veldritwereld binnen. In zijn 1e volledige profseizoen (2012/13) werd hij direct Nederlands kampioen én eindigde hij als 3e op het WK, achter veldritlegende Sven Nys en runner-up Klaas Vantornout.

Winst bij EK

Een jaar later won de explosieve Van der Haar zelfs het eindklassement van de wereldbeker. In het seizoen 2015/16 logen de resultaten op de kampioenschappen er niet om: 2e op het NK, 2e op het WK en winst bij het EK in eigen land, door upcoming man Wout van Aert te verslaan. ,,Die zege op het EK is toch wel de prestatie tot dusver waar ik hem meest trots op ben.”

Verandering van de cross

Daarna bleven de resultaten van voorgaande jaren uit bij Van der Haar. Mede door blessureleed, maar de 28-jarige renner weet zelf nog een reden aan te wijzen: Mathieu van der Poel en Wout van Aert. ,,Zij hebben de cross echt veranderd. Het is nu vanaf de start volle bak. Dat ligt mij toch iets minder als meer explosief type”, vertelt de renner vanuit Mallorca, waar hij op trainingsstage is.

Waar Van der Haar vroeger nog wel eens in een sprintje - 1 van zijn specialiteiten - de zege kon pakken, zit dat er de laatste jaren nog maar weinig in. ,,Een aantal jaar geleden was het: snelle start, stilvallen en dan weer versnellen. Tegenwoordig is het gewoon volle bak vanaf de start en dan maar zien waar je uitkomt. Dat ligt mij toch iets minder.”

Over MVDP: ‘Geen enkel parcours ligt Mathieu niét’

Van der Haar (Telenet-Fidea Lions) doet dit seizoen, na lang kwakkelen met blessures, weer helemaal mee in het veld. In de klassementen (wereldbeker, DVV Verzekeringen, Superprestige) is de Nederlander uitstekend vooraan te vinden. Maar een uitschieter laat nog op zich wachten. ,,De constante factor is er, maar ik zou graag een keer winnen of op het podium staan.”

Maar om te winnen, moet Van der Haar (vaak) langs wielerfenomeen Mathieu van der Poel. En dat is nogal een opgave. ,,Hem verslaan is heel, heel lastig. Kijk, je hebt Lars van der Haar-parcoursen, waar ik goed mee overweg zou moeten kunnen. Maar die omlopen liggen Mathieu ook. Er zijn geen parcoursen die hem niet liggen.”

Topvorm bij NK en WK

Na een stage op Mallorca hoopt Van der Haar dat de topvorm niet lang meer uitblijft. Zeker nu het NK (begin januari) en het WK (begin februari) eraan komen. Het zijn dé doelen voor de renner van Telenet-Fidea Lions, die dit seizoen enkel in de Nacht van Woerden (voor de 5e keer op rij) won.

,,Kampioenschappen (NK, EK WK, red.) zijn altijd belangrijk geweest voor mij. Daar wil ik ook nu in topvorm zijn” aldus de 28-jarige Nederlander. ,,Vooral het NK, dat parcours moet mij heel goed liggen. Bij het WK hangt het weer af van de weersomstandigheden.”

WK blijft grote doel

Hij werd dus al eens Europees kampioen (2015) én meerdere keren (2013, 2014) Nederlands kampioen, maar de wereldtitel ontbreekt nog op de erelijst van Van der Haar. ,,Dat blijft hét grote doel. Maar ik weet ook dat wereldkampioen worden (hij werd al eens 2e én 2 keer 3e, red.) super lastig is”, vertelt de crosser, die op een WK wel graag mét Mathieu van der Poel rijdt.

,,Met hem erbij heb ik misschien ook wel meer kans, omdat we dan samen rijden als land. Zo’n wedstrijd is sowieso anders, je merkt in de wedstrijd dat er iets heel groots op het spel staat.”

1 week op vakantie per jaar?!

Van der Haar is ambitieus en werkt nog altijd keihard om het beste van zichzelf te laten zien. Wie hem daar ook bij helpt: zijn vrouw én wegwielrenster Lucy Van der Haar-Garner. ,,Zij snapt hoe topsport werkt, dat is heel fijn. En we kunnen samen trainen”, aldus de Nederlander. Maar nadelen zijn er ook: ,,Meer dan 1 week per jaar op vakantie samen zit er gewoon niet in. Mijn crossseizoen eindigt als zij net weer begint aan het wegseizoen. Dat is wel eens lastig.”

Zondag doet Van der Haar, net terug van trainingsstage op Mallorca, mee aan de Supreprestige-cross in Zonhove. ,,Dat is echt m’n lievelingscross. Lekker klimmen en door het zand, daar houd ik van", kijkt hij enthousiast vooruit. ,,Maar dat ik dan net 2 dagen terug ben uit Mallorca, kan nog wel eens een probleem worden. Toch zou ik daar graag winnen.”