AZ rekent af met slap Vitesse en staat (wéér) in halve finale KNVB-beker

BSR

Sjors Tanis • 23:34, 22-01-2019 / Laatste Update: 11:32, 12-12-2023

AZ Alkmaar staat voor de 7e keer in 8 jaar tijd in de halve finale van de TOTO KNVB-beker. De ploeg van trainer John van den Brom had weinig moeite met het slap ogende Vitesse en won de partij in Alkmaar vrij eenvoudig: 2-0.

Daarmee is AZ de 1e halve finalist van deze editie van het bekertoernooi. Morgen speelt FC Twente tegen Willem II en titelhouder Feyenoord tegen Fortuna Sittard. Donderdag staat met Ajax - sc Heerenveen de laatste kwartfinale op het programma.

Stengs met enige goal voor rust

In een saaie 1e helft was de thuisploeg de betere ploeg. Seuntjens kreeg 2 mogelijkheden om AZ in de 1e 20 minuten op voorsprong te schieten, maar 1 keer miste zijn kopbal de juiste richting en bij de andere poging redde Vitesse-doelman Eduardo. De wedstrijd leek richting een 0-0 ruststand te gaan, maar 5 minuten voor de rust was het dan tóch 1-0: Calvin Stengs (afgelopen weekend ook al trefzeker) scoorde na een lage voorzet van Jonas Svensson en zo ging AZ met een geruststellende voorsprong de pauze in.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Snelle 2-0 na pauze

Al snel na de hervatting nam AZ een nog comfortabelere voorsprong. Aanvoerder Guus Til rondde beheerst af via de binnenkant van de paal na prachtig voorbereidend werk van Oussama Idrissi (en wat hulp van Vitesse-verdediger Jake Clarke-Salter). Zo was AZ al heel vroeg in de partij heel dichtbij een plek in de halve finale.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen problemen meer voor AZ

Vitesse kon zich niet meer oprichten na de 2-0. AZ speelde de wedstrijd eenvoudig uit en had opvallend weinig moeite met de Arnhemmers in deze kwartfinalewedstrijd van het bekertoernooi. AZ gaat verder naar de halve eindstrijd, terwijl het bekeravontuur voor Vitesse -voor dit seizoen- ophoudt.

AZ bereikt voor de 7e keer in 8 jaar tijd de halve finale van de KNVB-beker.