AZ vergeet te scoren tegen Groningen en deelt de punten

admin • 22:38, 01-04-2017 / Laatste Update: 22:30, 05-01-2024

Een veel beter AZ miste zaterdagavond in eigen huis ontelbaar veel kansen tegen FC Groningen en moest dat bekopen met het 8e gelijkspel (0-0) in eigen huis dit seizoen. Directe concurrenten als FC Twente en Vitesse kunnen de Alkmaarders daardoor zondag weer passeren op de ranglijst.

Fred Friday was 1 van de hoofdpersonen van het gemiste-kansenspektakel. Hij ging net voor rust alleen op de uitstekend spelende Groningen-doelman Sergio Padt af, maar zijn lob mislukte. Dat was helaas niet het enige wat er zaterdagavond mislukte bij Nigeriaan. 20 minuten voor tijd werd hij gewisseld. Hij verliet gedesillusioneerd het veld.

Gebrek aan goede spits

AZ had een spits in vorm goed kunnen gebruiken, want de ploeg van trainer John van den Brom speelde helemaal niet zo slecht. Ook vervanger Wout Weghorst is echter minder op dreef dan in de 1e seizoenshelft waardoor de ploeg nooit een geschikt eindstation wist te vinden voor de vele gesmeerd lopende aanvallen die via de snelle backs werden opgezet.

Verbannen

Bij AZ moest Alireza Jahanbakhsh overigens genoegen nemen met een plaats op de tribune. Voor de Iraniër was er na drukke interlandverplichtingen een plaats op de reservebank gereserveerd, maar omdat Jahanbakhsh zaterdagmiddag te laat bij het stadion arriveerde, werd hij door Van den Brom uit de wedstrijdselectie verbannen.

FC Groningen komt door het gelijke spel niet uit de negatieve reeks van 10 wedstrijden zonder overwinning. De ploeg is daardoor afgegleden naar de 12e plaats op de ranglijst, ver verwijderd van play-offplaatsen waarmee Europees voetbal kan worden afgedwongen. AZ staat op een keurige 5e plek.