Nigel de Jong stelt favoriete Ajax-elftal samen: ‘Hij was ongelooflijk goed’

5 juli 2020

BSR Agency

Nigel de Jong is een Ajacied in hart en nieren. De 35-jarige middenvelder speelde er in de jeugdopleiding, debuteerde in 2002 en won uiteindelijk 1 kampioenschap. Door de jaren heen heeft hij bij Ajax met heel wat geweldige voetballers samen gespeeld en aan De Jong werd gevraagd om zijn favoriete elftal samen te stellen.


Uiteraard is er plek voor Wesley Sneijder. "In de jeugd kon je al zien hoe goed hij was: hij deed alles al met beide benen en je kon echt het verschil niet zien. Hij was daarnaast ook altijd zo hongerig en gretig om een doelpunt te maken."

Toppers
Samen met Sneijder vormden De Jong een middenveld. Ook Rafael van der Vaart stond daarbij. "Hij was zo ontzettend slim met dat linkerpootje van hem. Hij liep perfect tussen de linies en wist precies wanneer hij bij de spits moest aansluiten. Hij was er altijd op het juiste moment, een typisch voorbeeld van een goudhaantje."

In de spits heeft De Jong een plekje vrij gemaakt voor Zlatan Ibrahimovic. "Ik heb met veel spitsen in een team gezeten, maar hij was echt al ontzettend goed op jonge leeftijd, ongekend goed zelfs. De dingen die hij op het veld liet zien, waren niet normaal. Hij was natuurlijk al erg lang op jonge leeftijd, maar desondanks had hij een uitzonderlijke techniek. Buiten het veld was het een rustige jongen. Mensen vergissen zich daar nog wel eens in."

Galasek
Ook heeft De Jong nog een wissel in petto. Hij zou zichzelf dan vervangen voor Tomas Galasek. "Hij was ongelooflijk goed: misschien wel de meest ondergewaardeerde voetballer van het vorige decennium. Hij was zo belangrijk als speler én als aanvoerder. Hij beschikte over een ijzeren discipline, speelde altijd met de punt naar achter en raakte de bal nooit vaker dan 2 á 3 keer. Bovendien kon hij als geen ander anticiperen."