Nu al een streep door competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap

4 augustus 2020

BSR Agency

Het competitieduel tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles komend seizoen is geschrapt. De gemeente Deventer heeft dinsdag een streep gezet door het treffen. De veiligheid en openbare orde zijn in het geding.


Het duel GA Eagles – De Graafschap zou worden gespeeld op zondag 6 september (14.30 uur) en was de 1e thuiswedstrijd van het seizoen voor de Deventer club. De leiding was daarover direct na bekendmaking van het conceptprogramma van de KNVB al niet te spreken. De oostelijke derby geldt immers als 1 van de weinige risicowedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie met de hoogste veiligheidsnormen.

Confrontaties
Door de coronacrisis mogen er slechts zo’n 2000 fans de Adelaarshorst in en bezoekende supporters uit Doetinchem zijn niet welkom. De autoriteiten, veiligheidsregio en GA Eagles vrezen daarom voor problemen en confrontaties tussen de 2 supportersgroepen buiten de poorten van de Adelaarshorst en op andere plekken in Deventer. De gemeente en burgemeester Ron König hebben daarom nu al een streep gezet door de ontmoeting.

Te vroeg
De maand september is simpelweg te vroeg voor deze wedstrijd, stelt de gemeente Deventer. "We hebben de KNVB verzocht de wedstrijd later in het seizoen te plannen", aldus burgemeester König in een reactie. "Het ontbreekt ons aan ervaring met het spelen van competitiewedstrijden met beperkingen. We hebben geen idee hoe supporters daar mee omgaan. De enige risicowedstrijd van het seizoen onder deze omstandigheden, zo vroeg in het seizoen, spelen is een te groot risico voor de openbare orde. Ik wil daarom dat we eerst ervaring opdoen met deze nieuwe situatie. We zijn dan beter voorbereid voor een wedstrijd als tegen De Graafschap.”

De Graafschap 2 keer thuis
De Graafschap begint de competitie op maandag 31 augustus in Doetinchem tegen FC Den Bosch. Door de afgelasting in Deventer is de 2e wedstrijd voor de ploeg van trainer Mike Snoei ook thuis: op zaterdag 12 september tegen Roda JC.

KNVB moet opnieuw plannen
Wanneer GA Eagles en De Graafschap elkaar wel gaan treffen is nog onbekend en moet de komende weken worden bepaald door de KNVB.