Recensie: ‘Sneijder’ is een oppervlakkig verhaal over een straatschoffie die wereldburger werd
i

ANP

Recensie: ‘Sneijder’ is een oppervlakkig verhaal over een straatschoffie die wereldburger werd

admin • 15:13, 03-07-2020 / Laatste Update: 20:56, 13-12-2023

Hij verscheen al veel in de media om zijn verhaal te doen, passages lekten uit en zelfs het gehele boek werd massaal verspreid in Whatsapp-groepen. Nee, erg rustig heeft Wesley Sneijder het de afgelopen dagen niet gehad. Maar is zijn veelbesproken biografie, getiteld Sneijder, eigenlijk wel de moeite waard? Wij lazen ‘m voor je!

De laatste tijd laat Wesley Sneijder het veelvuldig weten: hij is een Utrechter. Of beter gezegd: een Ondieper. Die typische volksbuurt was de plek waar hij opgroeide en de dagen vulde met voetballen en het uithalen van kattenkwaad. Zijn ouders hadden het niet breed, maar toch stond de deur voor iedereen open. Vader Berry en moeder Sylvia zorgden er gewoon voor dat niemand iets tekortkwam.

Gestart bij Ajax

Gelukkig waren Wesley en zijn broers erg getalenteerd en belandden ze al snel in de Ajax-opleiding. Dat is dan ook het startpunt van deze biografie, opgetekend door niemand minder dan Kees Jansma - die ook nog eens, na elk hoofdstuk zijn (soms wat overbodige) commentaar geeft. Sneijder vertelt over hoe hij in zijn Ajax-kloffie door Utrecht liep, gaat in op die loeispannende Eredivisie-ontknoping van 2007 en zet bijvoorbeeld ook zijn mooiste Ajax-goals op een rijtje.

Topclubs

Maar natuurlijk ging zijn voetbalreis verder dan alleen Amsterdam. We lezen over de transfer naar het grote Real Madrid, hoe hij daar na 2 jaar moest vertrekken en vervolgens grote successen vierde met Internazionale. Het liefdevolst spreekt Sneijder echter over Galatasaray. In Turkije was de kleine middenvelder een absolute grootheid en - best verrassend - hij wil er later dolgraag trainer worden. Benieuwd hoeveel ‘ie dan heeft opgestoken van Louis van Gaal, aan wie zelfs een heel hoofdstuk is gewijd.

Ins en outs over Oranje

Het zijn echter niet de club-verhalen die bijblijven. Natuurlijk, het is interessant om zijn kant over de mislukking bij het Franse Nice en de eenzaamheid in de Qatarese woestijn (spelend voor Al-Gharafa) aan te horen, maar juist de ins en outs over het Nederlands elftal zijn het meest spraakmakend. Waar ging het fout op het EK 2012? Hoe beleefde Sneijder de fantastische WK’s in 2010 en 2014? En dan was er ook nog iets over een pokerschuld met ene Patrick Kluivert…

Niet zo sappig

Toch is het jammer dat Sneijder in het gehele boek wat gereserveerd blijft. Ja, hij noemt namen als het over ruzies bij Oranje gaat, maar verder laat hij het achterste van zijn tong niet zien. Ook vallen er wat ontboezemingen over zijn eigen levensstijl – flessen wodka in Madrid, huisfeestjes in Qatar en de breuk met Yolanthe – te lezen, maar shockeren doet het niet. Verwacht dus geen sappig boek à la Andy van der Meyde of Fernando Ricksen.

Viel meer uit te halen

Al met al is het een oppervlakkige biografie die voor prima tijdverdrijf zorgt (het leest echt als een trein) en waar je straks gerust een vakantiedag mee op het strand kunt doorbrengen. Maar wat achterblijft is de gedachte dat hier toch veel meer uit te halen viel. Eigenlijk een beetje zoals ook met Sneijders voetbalcarrière het geval was.

Door: Timme Wolgen

Meer lezen? Check hier onze eerdere recensies:

De Finale Strijd is een aangrijpend portret van een stervende vol vechtlust

LvG is één grote lofzang op Van Gaal (en dat is soms best ongemakkelijk)

'Dit is de Kuip' is een monument voor het icoon aan de Maas

Meesterverteller Winkels neemt je op prachtige wijze mee op wielerbedevaart

Basta biedt een fascinerend inkijkje in het hoofd van Van Basten