Vitesse eerste finalist in KNVB-beker

Pro Shots / Kay Int Veen

admin • 23:37, 01-03-2017 / Laatste Update: 06:33, 05-01-2024

Vitesse heeft voor eerst sinds 1990 de finale van de KNVB-beker gehaald. De Arnhemmers waren op het Kasteel met 1-2 te sterk voor Sparta dat zijn bekerdroom in duigen zag vallen. Een fout van Sparta-doelman Roy Kortsmit kwam hem en zijn club heel duur te staan.

Kortsmit in de problemen

Sparta was voor het eerst dichtbij, maar Cabral zag zijn schoot net naast de goal van Eloy Room gaan. Room die op tijd hersteld was van een blessure die hij afgelopen weekend opliep. Zijn collega aan de andere kant, Roy Kortsmit, had minder geluk bij het eerste wapenfeit van Vitesse. Lewis Baker besloot in minuut 13 van grote afstand zijn geluk te testen en zag dat zijn schot niet te stoppen bleek voor Kortsmit. Al was het schot van Baker in de categorie 'die had de keeper best mogen hebben'.

Kashia maakt het spannend

Lewis Baker, niet voor niets de topscorer dit seizoen bij Vitesse, was ook in de 2de helft een plaaggeest voor de Spartanen. Na een snelle combinatie was de Brit in de 70ste minuut weer trefzeker en daarmee leek hij de halve finale te beslissen. Met de nadruk op leek, want nog geen 2 minuten later stond het alweer 1-2. Nota bene Guram Kashia, die eerder deze week nog zei te 'willen sterven voor de beker', maakte het weer spannend door zijn eigen doelman de passeren.

Finale

Een slotoffensief van Sparta leverde wel nog wat gevaarlijke momenten op voor het doel van Eloy Room, maar de gelijkmaker bleef uit. Donderdag wordt bepaald wie Vitesse op 30 april in de Kuip tegenkomt. AZ speelt dan de andere halve finale tegen Cambuur Leeuwarden.