Met deze 5 leuke FC Basel-feitjes maak je vanavond de blits bij je vrienden

30 juli 2019

Getty Images

PSV staat dinsdagavond tegen FC Basel voor een hele belangrijke pot. Niet alleen voor zichzelf, maar eigenlijk voor het hele Nederlandse voetbal. Gaat PSV door, is de club in ieder geval zeker van Europees voetbal tot de winterstop. Dikke kans dus dat je deze cruciale wedstrijd gaat kijken!


Lees ook: Dit is de vermoedelijke opstelling van PSV tegen FC Basel

Wil jij vanavond nou flink indruk maken als je samen met je vrienden of familie naar de wedstrijd zit te kijken? Lepel dan gewoon even een of meer van deze 5 leuke feitjes over FC Basel op. 100% dat ze met hun bek vol tanden staan dat jij dit allemaal weet.

1. Oprichter van FC Barcelona speelde bij FC Basel
FC Barcelona werd in 1899 opgericht door onder meer Joan Gamper. Misschien zegt de naam van deze Zwitserse man je wel iets. Gamper was zelf ook een aardige voetballer en speelde voor FC Basel, voordat hij naar Spanje vertrok. Bij het bedenken van de clubkleuren van Barcelona zou Gamper toch wel heel veel inspiratie hebben gehaald uit het ontwerp van zijn oude cluppie Basel.

2. Roger Federer groot fan van FC Basel
In tennisheld Roger Federer kent FC Basel waarschijnlijk zijn grootste fan. De 20-voudig Grand Slam-winnaar is zo vaak als hij kan te vinden in het stadion. Ook leeft hij via social media vaak intenst mee met zijn club.

Tekst loopt door onder de foto en tweet // Getty Images


3. Fans FC Basel op hun beurt niet altijd even grote fan van Federer
De liefde tussen de fans van FC Basel en Roger Federer is niet altijd even wederzijds geweest. In 2010 werd een belangrijke wedstrijd van Basel tegen FC Luzern door de Zwiterse tv verplaatst naar vroeg in de middag. De voorkeur ging naar de 1e ronde-partij van Federer tegen Novak Djokovic op het ATP-toernooi van Basel.

Uit protest tegen het vroege tijdstip gooiden supporters van Basel (en Luzern) na het eerste fluitsignaal allemaal tennisballen op het veld, waardoor verder spelen onmogelijk werd. Laat onderstaande beelden even aan je vrienden zien en je bent direct de held van de avond!
4. Nederlanders bij FC Basel, Zwitsers bij PSV
Waar er in de historie 4 Nederlanders voor FC Basel speelden, zijn er ook maar 4 Zwitsers die voor PSV uitkwamen. Wat een toeval! Als je deze namen ook nog op weet te lepelen, vallen je vrienden helemaal van de bank af.

Nederlanders voor FC Basel: Adrie van Kraaij (1884-1985) – Marco Sas (1997-1998) - Jean-Paul Boëtius (2015-2017) – Ricky van Wolfswinkel (2017-nu)

Zwitsers voor PSV: Jacques Roomberg (voor de oorlog) - Toni Allemann (1963-1964) – Johan Vonlanthen (2003-2005) – Johann Vogel (1999-2005)

5. FC Basel XI met verkochte spelers
FC Basel heeft de afgelopen jaren grote spelers voortgebracht. Ivan Rakitic, Granit Xhaka, Mo Salah en Xherdan Shaqiri zijn waarschijnlijk de grootste namen. Maar als jij dit complete elftal van spelers die nog niet zo lang geleden voor Basel speelden opdreunt, ben je absoluut de man!