Juve, Barça en Real weten van geen ophouden: nieuw Super League-plan

30 juli 2021

REUTERS

Er komt in de toekomst een nieuw Super League-plan. Dat hebben Juventus, FC Barcelona en Real Madrid vrijdag bekendgemaakt. Eerder deze maand bepaalde een Spaanse rechtbank dat de UEFA geen juridische stappen mag ondernemen tegen zo'n idee.


Bij het opzetten van de Super League hebben die clubs dus geen last meer van de UEFA. "We zijn blij dat we in de toekomst niet langer het onderwerp zullen zijn van voortdurende dreigementen van de UEFA", stellen de 3 clubs in een verklaring.

"Ons doel is om het Super League-project op een constructieve en coöperatieve manier te blijven ontwikkelen, waarbij we altijd rekening houden met alle belanghebbenden in het voetbal: fans, spelers, coaches, clubs, competities en nationale en internationale bonden. We zijn ons ervan bewust dat er elementen van ons voorstel zijn die moeten worden herzien en natuurlijk kunnen worden verbeterd door middel van dialoog en consensus."

Financieel voordeel
Eerst waren het 12 clubs die de Super League wilden opzetten. Door veel kritiek bleven Juventus, FC Barcelona en Real Madrid als enige over. Vermoedelijk willen zij het plan doorzetten vanwege het financiële voordeel. Het is bijna onmogelijk om tegen de Engelse clubs (en hun inkomsten) op te boksen.

In beroep
De UEFA kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de Spaanse rechter. Ook het Europees Hof van Justitie kijkt nog naar de zaak, waarbij het onder meer gaat om de monopolistische positie van de UEFA in het Europese voetbal.