Steven Bergwijn dé oplossing voor het spitsenprobleem bij Oranje en PSV

17 januari 2020

Soccrates Images
Steven Bergwijn

Door het wegvallen van Donyell Malen en de herstellende Sam Lammers is PSV hard opzoek naar een vervangende spits. De Eindhovenaren hoeven niet ver te zoeken, want trainer Ernest Faber denkt er aan om Steven Bergwijn in de punt van de aanval te zetten.


De nieuwe hoofdtrainer ziet in Bergwijn een speler met veel eigenschappen voor een goede spits en vergelijkt in gesprek met De Telegraaf de aanvaller met een Braziliaanse legende van PSV. "Hij is een Romario-achtige spits. Met Romario heb ik lang geleden nog getraind en daar doet hij mij aan denken als ik hem zie spelen. Steven heeft een beetje dezelfde lengte, van die grote bovenbenen en is heel explosief."

Levensgevaarlijk
"Steven is een serieuze optie", vervolgt Faber. "Hij kan daar erg goed spelen en is een speler die van daaruit ook een beetje zal gaan zwerven. Hij is beweeglijk, dynamisch vanaf welke positie waar hij ook komt, comfortabel aan de bal in de kleine ruimte, fysiek sterk en is levensgevaarlijk in de diepte." Eerder dit seizoen liet Bergwijn onder meer tegen LASK Linz en in De Kuip zien een uitstekend aanspeelpunt te kunnen zijn. In de jeugd en in Jong Oranje speelde hij ook weleens als spits.

Lammers op de weg terug
Donyell Malen viel in de 3-1 verloren wedstrijd tegen Feyenoord met een knieblessure uit en ligt er voor de rest van het seizoen uit. Naast Malen zag PSV ook spits Mitroglou uitvallen met een blessure, waardoor PSV een spitsenprobleem heeft. De lang geblesseerde spits Sam Lammers is op de goede weg terug en zit volgens Faber dicht tegen de wedstrijdselectie aan. "Maar we moeten wel kijken of het medisch verantwoord is", zegt de oefenmeester in gesprek met het ED.

Oranje?
Mocht Bergwijn een belangrijke rol spelen als spits, kan dit weleens interessant gaan worden voor het Nederlands Elftal. Ronald Koeman is door het wegvallen van Malen en Depay namelijk hard opzoek naar een soortgelijke spits. In 15 Eredivisieduels maakte Bergwijn al 5 doelpunten en gaf hij ook nog eens 10 assists.