Deze 20 landen vechten nog om een plekje bij het WK (polls)
i

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Deze 20 landen vechten nog om een plekje bij het WK (polls)

Bart van der Wijst • 14:15, 09-11-2017 / Laatste Update: 18:19, 05-01-2024

Met nog 216 nachtjes slapen is het WK nog ver weg. Toch zijn er 20 landen die er nog altijd van mogen dromen. Zij kunnen zich namelijk nog plaatsen voor het eindtoernooi, dat op 14 juni 2018 van start gaat in Rusland. Waar wordt nog gevochten om de felbegeerde WK-tickets?

In Europa zijn nog 4 plekken te verdelen, terwijl in Afrika nog 3 tickets klaarliggen. Dan zijn er nog 2 intercontinentale play off-wedstrijden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Europa

Het moge inmiddels bekend zijn dat Oranje zich niet heeft weten te plaatsen voor het WK óf de play offs. Zucht... Afijn, er maken nog 8 landen kans op een plekje bij het WK in Rusland. Donderdagavond starten de eerste wedstrijden in die play offs. Volgende week wacht de return.

Kroatië - Griekenland

Het thuisland werd 2de in een poule met onder meer IJsland, Oekraïne en Turkije. Plek 1 was voor IJsland - dat in 2014 via play offs door Kroatië werd uitgeschakeld voor het WK in. Griekenland werd 2de achter België en bleef knap voor Bosnië en Herzegovina. Ook zij haalden het WK van Brazilië via play offs.

[poll id="673"]

Noord-Ierland - Zwitserland

Hopelijk voor Zwitserland is Will Grigg niet on fire. Dan kan het nog eens een lastig avondje worden in Noord-Ierland, dat als 2de in de poule achter Duitsland eindigde. De Zwitsers hadden nog meer pech. Ze verloren welgeteld 1(!) WK-kwalificatieduel, maar gingen toch niet rechtstreeks naar het WK. Portugal won in de laatste wedstrijd van ze en had een beter doelsaldo.

[poll id="674"]

Zweden - Italië

Het verhaal van Zweden is bekend, Italië werd 2de achter Spanje - geen schande natuurlijk. Op het WK van 2010 én 2012 ontbraken de Scandinaviërs, die in totaal 11 keer actief waren op een WK. De Italianen daarentegen mochten veel vaker afreizen naar een wereldkampioenschap, sinds 1958 zijn ze er niet meer weg te denken.

[poll id="675"]

(tekst loopt door onder afbeelding)

Denemarken - Ierland

De nummers 2 van respectievelijk groep E en D staan zaterdag tegenover elkaar. De Denen hebben met Christian Eriksen een sterspeler in huis, Ierland moet de krachten bundelen om op hun top te zijn. De Ieren zijn bekend met de play offs, zo verloor het in 1995 van Oranje en was er in 2009 die cruciale handsbal van Thierry Henry.

[poll id="676"]

Afrika

In Afrika mogen 8 landen nog hopen op een plekje op het WK van 2018. Nigeria en Egypte zijn al verzekerd van een ticket, er liggen er nog 3 klaar. Nederlanders kijken met een schuin oog naar de clash tussen Marokko en Ivoorkust, daar komen zeer waarschijnlijk Feyenoorder Karim el Ahmadi en Ajacied Hakim Ziyech in actie.

Zuid-Afrika - Senegal, Burkina Faso - Kaapverdië en Senegal - Zuid-Afrika

Groep D van de kwalificatiereeks in Afrika is veruit de spannendste - en verwarrendste. Daar maken namelijk 4 teams nog kans op het ene ticket dat verkrijgbaar is. Vrijdag wordt de wedstrijd Zuid-Afrika - Senegal overgespeeld, aangezien er bij de 1ste wedstrijd sprake was van matchfixing. Een zure voor Zuid-Afrika, dat laatste in de poule staat met 4 punten uit 4 wedstrijden.

In die groep liggen nog wat kapers op de kust, namelijk Burkina Faso en Kaapverdië. Op doelsaldo staan ze echter flink achter op Senegal(+4), dat met 8 punten uit 4 wedstrijden aan kop gaat: 0 en -4. Qua punten staan beide landen op 6, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld. Dinsdag 14 november staan de beslissingswedstrijden op het programma, mocht Senegal vrijdag niet winnen van Zuid-Afrika.

[poll id="677"]

Ivoorkust - Marokko

Hier zal vanuit ons kikkerlandje de meeste aandacht naar uitgaan, gezien het feit dat er wat 'Nederlanders' op het veld staan. Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat (beiden Feyenoord), Hakim Ziyech (Ajax) en Mimoen Mahi (FC Groningen) zitten bij de selectie. Marokko heeft aan een puntje genoeg om voor het eerst sinds 1998 weer eens aanwezig te zijn op het WK. In de eerste ontmoeting bleef het in Marrakech 0-0.

[poll id="678"]

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tunesië - Libië en Congo - Guinea

Ook het buurland van Marokko, Tunesië, heeft voldoende aan een punt voor plaatsing voor het WK. Dat moet het doen tegen Libië, dat in 5 wedstrijden maar 3 puntjes bij elkaar wist te sprokkelen. De Adelaars van Carthago mochten 4 keer eerder naar het WK, dat was in 1978, 1998, 2002 en 2006.

Zondagavond om 18.30 trapt evenals Tunesië ook Congo af voor hun wedstrijd tegen Guinea. Verliezen de Tunesiërs, dan kunnen de Congolezen zo maar eens profiteren. Zij hebben 3 punten minder en het doelsaldo spreekt ook niet in hun voordeel (+13 om +10).

[poll id="679"]

Internationale play offs

Nu zijn er nog 2 plekjes te verdelen voor het WK. Die gaan naar Nieuw-Zeeland of Peru en Honduras of Australië. Bij het duel tussen de landen uit Oceanië en Zuid-Amerika komen 2 Eredivisie-spelers in actie. Ryan Thomas namens PEC Zwolle en Renato Tapia als Feyenoorder.

Honduras - Australië

De Australiërs zijn eigenlijk een bekend gezicht op een WK. Vanaf 2006 waren ze er telkens bij. In hetzelfde jaar stapte het over van Oceanië naar Azië om meer tegenstand te krijgen. Dit jaar werden ze 3de in een poule met Japan en Saudi-Arabië, waardoor ze play offs moeten spelen. Tegenstander Honduras was er in 2010 en 2014 ook bij, een pittige opgave dus.

[poll id="680"]

Nieuw-Zeeland - Peru

De Nieuw-Zeelanders waren in 2010 voor het laatst actief op een WK, in Zuid-Afrika. In 2014 ging het mis in de play offs tegen Mexico. Nu treft het met Peru een 'iets' mindere tegenstander, zij waren in 1982 voor het laatst actief op het WK. Toch hopen Renato Tapia en z'n mannetjes naar Rusland te gaan, op papier moet het te doen zijn.

[poll id="681"]