Dit zijn de 5 meest verrassende Barça-transfers van de laatste jaren
i

Getty Images

Dit zijn de 5 meest verrassende Barça-transfers van de laatste jaren

admin • 13:41, 22-01-2019 / Laatste Update: 03:24, 08-01-2024

Wat begon als een vaag transfergerucht, werd dinsdagochtend opeens werkelijkheid. De carrière van Kevin Prince Boateng krijgt een hele gekke twist nu hij op zijn 31e nog naar Barça vertrekt.

Maar hij is niet de eerste die op latere leeftijd nog het blauw-rood aantrekt. Barça heeft namelijk al jaren een oogje gehad op buitenkansjes met ervaring. En dat hoeft lang niet altijd verkeerd uit te pakken.

Edgar Davids

Toen Frank Rijkaard aan zijn job als Barça-trainer begon, zag hij al snel dat er iets miste op het middenveld: een echte kuitenbijter. In de zoektocht op versterking kwam hij uit bij Edgar Davids. De middenvelder, met wie Rijkaard de Champions League in 1995 bij Ajax had gewonnen, werd voor een half jaartje gehuurd van Juventus.

Toch wel een beetje vreemd, want Davids raakte al een tijdje geen knikker meer in Italië en met Marcelo Lippi had hij met de zoveelste trainer ruzie gekregen. Uiteindelijk maakte Davids wel indruk in Spanje, maar na de zomer keerde hij niet terug. De Pittbull vertrok naar Internazionale.

Hendrick Larsson

De oud-Feyenoorder was een veteraan bij Celtic en dacht eraan om te stoppen met voetballen voordat Barcelona aan de deur klopte. Wat heeft die man daar nu nog te zoeken, dachten veel mensen. Maar ook de 32-jarige Larsson verraste vriend en vijand door als pinchhitter nog een keurige 13 goals in 40 wedstrijden te maken. Met als meest legendarische wedstrijd: de Champions league finale van 2006 tegen Arsenal, waarin Larsson 2 keer iemand voor de keeper zette.

Alexander Hleb

Iedereen kon zien dat Alexander Hleb technische kwaliteiten had, maar de Wit-Rus werd bij Arsenal nooit écht belangrijke speler. Waarom wilde Barcelona hem zo graag hebben? Laten we het erop houden dat dit gokje à la Larsson minder goed uitpakte. Hleb stond 4 jaar onder contract, kwam slechts 19 keer binnen de lijnen en wist geen enkele keer het net te vinden.

Jeremy Mathieu

De 30-jarige verdediger had bij Valencia nooit laten zien dat hij een wereldtopper was, maar toch durfde Barcelona het wel aan met Jeremy Mathieu. Al snel bleek dat de Fransman, die met opbouwen veel moeite had, Barcelona niet beter kon maken. Toch speelde hij nog een redelijke 62 duels in 3 seizoenen voordat hij uiteindelijk naar Portugal vertrok.

Paulinho

Misschien wel de grootse verrassing in Camp Nou. Vooraf gaf niemand een stuiver voor de Braziliaan: wat moest Barcelona nou weer met deze gast? Bij Tottenham had Paulinho allang laten zien dat hij handelingssnelheid tekort kwam voor het topniveau. Toen hij in China ging spelen leek het erop dat Paulinho zelf ook vond dat weinig in het vat zat. Daar dacht Barcelona anders over. Liefst 40 miljoen smeten ze in 2017 over de balk om de middenvelder naar Europa te halen. Uiteindelijk bleek Paulinho een verrassende versterking te zijn die zowel aanvallend als verdedigend waarde had voor Barcelona. Nog onbegrijpelijker: Paulinho keerde een zomer later doodleuk terug naar China.