9 voetbaldocumentaires die je ooit gezien moet hebben
i

Beeldbewerking Sportnieuws

9 voetbaldocumentaires die je ooit gezien moet hebben

admin • 13:10, 21-02-2018 / Laatste Update: 09:38, 05-01-2024

Ben je fan van Netflix en voetbal, dan kun je de komende weken optimaal genieten. Juventus heeft namelijk sinds 16 februari een eigen documentaire-serie op Netflix staan. Het voorproefje ziet er gelikt uit. Check hieronder de trailer en daaronder 9 voetbaldocumentaires die je echt een keer moet kijken!

1. The Two Escobars (2010)

Deze bizarre docu gaat over drugsbarron Pablo Escobar en Colombiaans international Andres Escobar. De 2 Escobars (vandaar de titel) leven allebei een compleet ander leven, maar het leven van de 1 beïnvloedt de ander gigantisch. Pablo heeft met zijn miljoenen een grote vinger in de pap binnen het voetbal in Colombia en Andres is een vaste verdediger in het Colombiaanse elftal. Het tragische einde van Andres typeert de jaren '90 in het met drugs overgoten Colombia.

2. One Night in Turin (2010)

Deze docu laat exact zien wat voetbal in Engeland was voordat 'oliesjeiks' en 'gasmagnaten' clubs opkochten. De keiharde rivaliteit en het hooliganisme tekende de Britse voetbalcultuur. Het WK 1990 zorgde er uit het niks voor dat al die verschillende voetbalculturen 1 werden. Engeland werd uiteindelijk (net als Nederland) door West-Duitsland uitgeschakeld.

3. Next Goals Wins (2014)

Nadat Amerikaans-Samoa met 31-0 van Australië verloor moest er iets gebeuren. De oplossing: Nederlandse trainer Thomas Rongen. In de documentaire zie je hoe Rongen niet alleen het team, maar de gehele voetbalbond van het eiland aanpakt. Een prachtig 'underdog-verhaal', waar een land vecht voor 1 overwinning.

4. The Game of Their Lives (2003)

Een bizar verhaal over het Noord-Koreaanse nationale team op het WK van 1966 in Engeland. De Noord-Koreanen wisten in de groepsfase 3-0 te winnen van Italië. De sensatie van het toernooi! Na het WK keerden de spelers terug naar hun thuisland. Tot het uitkomen van deze documentaire was er niks meer van deze WK-helden vernomen. (Hieronder niet de trailer, maar hele documentaire)

5. The Class of '92 (2013)

Een geweldig verhaal over hoe David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, Gary en Phil Neville als jonge jongens uit Manchester, uitgroeiden tot bepalende rolmodellen over de hele wereld. Hoe de 6 heren van straatjochies de helden van Manchester United werden. Roy Keane heeft over de docu wel gezegd dat hij het allemaal wat 'geromantiseerd' vindt.

6. Ajax: Daar hoorden zij engelen zingen (2000)

Een soort zelfde idee als de nieuwe documentaire van Juventus. Ajax nodigde een filmmaker uit om het jubileumseizoen 1999/2000 vast te leggen. Het seizoen eindigde echter in een drama. Ajax werd 5e en kwam ook niet ver in Europa of de beker. In de docu zie je spelers als Gregory van der Wiel, Jeremain Lens en Johnny Heitinga als kleine helden rondlopen. Achteraf was er veel kritiek op de manier waarop Ajax met zijn jeugdspelers omging. (Hieronder niet de trailer, maar hele documentaire)

7. The Four Year Plan (2011)

Queens Park Rangers stond onder aan de 2e divisie in Engeland en was bijna failliet. 2 uur voor de deadline van de schuldeisers koopt een miljardair de club op. Een prachtige film hoe geld voetbal verandert en hoe je een club draaiende houdt.

8. Once in a Life Time (2006)

Het verhaal hoe de komst van Pelé de Amerikaanse Soccer League totaal veranderde. Pelé kwam in 1975 naar de New York Cosmos. Zijn laatste wedstrijd in 1977 is nog altijd de meest bezochte wedstrijd in de historie van de Verenigde Staten. Toen Pelé vertrok, vertrok daarmee ook de interesse in voetbal in de VS.

9. Rättskiparen (2010)

Schrik niet, dit betekent gewoon 'scheidsrechter' in het Zweeds. De film gaat over de Zweedse scheidsrechter Martin Hansson, die als doel had de WK finale van 2010 te fluiten. Dat leek allemaal te lukken tot de kwalificatie knock-out wedstrijd tussen Frankrijk en Engeland. Hansson maakt een gigantische fout en verliest daarmee geloofwaardigheid en zijn droom. (Hieronder niet de trailer, maar hele documentaire)