BLOG: Ajax, PSV en Feyenoord moeten de eredivisie verlaten
i

Pro Shots

BLOG: Ajax, PSV en Feyenoord moeten de eredivisie verlaten

admin • 12:58, 09-03-2016 / Laatste Update: 10:12, 15-01-2024

De Europese grootmachten willen verzekerd zijn van miljoenen euro's en hopen een Europese Super League op te zetten. Vaste plekken voor vaste teams die zo elk jaar 'vaste' miljoenen bijschrijven. Een Europese clubcompetitie zal het grote gat tussen Europese subtop en top alleen maar vergroten. Alleen als de grootste clubs van ieder land hun nationale competities verlaten, kan het gat tussen de nationale en internationale (sub)top kleiner worden en kunnen Europese clubs straks meestrijden om de m

Er zijn altijd al grote en minder grote voetbalclubs geweest. Dat maakt het spelletje zo mooi. Een goed seizoen kan Champions League-voetbal opleveren, een slecht seizoen maakt kwalificatie voor het miljoenenbal het volgende seizoen ook lastig. De verschillen tussen de Europese (sub)top en de nationale (sub)top en de rest, hebben verschillende overeenkomsten. Vooral op nationaal niveau hebben de Champions League en de Europa League onbewust een rol in het vergroten van het gat tussen de nationale top en de rest van de competitie.

Nationale gat

Ajax, PSV en Feyenoord spelen – uitzonderingen daargelaten – vrijwel elk seizoen Europees voetbal. Zij halen daaruit extra inkomsten: een extra bedrag televisiegeld, deelnemersbijdrage, prestatiebeurs. Dat bedrag loopt al gauw in de miljoenen. De Nederlandse clubs komen over het algemeen dan niet ver in Europa, de inkomsten houden ze natuurlijk wel. Dat gaat, jaar in jaar uit, zo door.

De Nederlandse (sub)top, en elk ander land in Europa, heeft dus al een financiële voorsprong op de rest van de competities omdat het in Europa actief is. Daarnaast strijken Ajax, PSV en Feyenoord óók het grootste deel van de nationale sponsor- en tv-gelden op. Gezamenlijk was dat over het seizoen 2014/2015 zo'n vijftig miljoen euro. Tel daar de Europese euro's bij op en jaarlijks groeit de nationale top verder weg van de rest.

[poules_game team="ajax"]

Europees gat

Gaan we kijken naar clubs die in Europa succesvol zijn, dan zien we hetzelfde. De clubs met de meeste inkomsten – en vaak ook de duurste selecties – halen over het algemeen ook de halve finale of de finale van een Europees toernooi.

En ook hier geldt: hoe verder je komt, hoe meer geld je krijgt. Clubs als Real Madrid, FC Barcelona en Bayern München haalden de afgelopen vijf jaar vaak de halve eindstrijd van het miljoenenbal of wonnen zelfs de Champions League. Daardoor krijgen zij nóg meer geld en groeien zij door die extra miljoenen verder weg bij de rest van de nationale én internationale competitie.

Het gat overbruggen

De Engelse clubs worden deze zomer gevreesd door de nieuwe tv-deal, die naar verluidt 5 miljard euro oplevert. Die Engelse tv-miljarden zijn niet het probleem, maar een deel van de oplossing. TV- en sponsorgeld zijn twee grote kraters die het Europese voetbal uit elkaar scheuren. Ajax, PSV en Feyenoord krijgen samen 50 miljoen euro aan tv-geld, Barcelona en Real Madrid krijgen dat individueel.

Juist daarom is de Europese Super League zo'n goed idee, alleen niet volgens het huidige plan.  Door in plaats van een Europees bekertoernooi een vaste, Europese competitie op te zetten, geef je het Europees voetbal een internationaal karakter. Ajax, PSV en Feyenoord spelen hun thuiswedstrijden in Nederland en nemen het daarnaast op tegen andere Europese (sub)toppers.

We moeten ons zorgen maken over de slapende voetbalreuzen. China en de Verenigde Staten worden langzaam wakker.

Hun wedstrijden worden door heel Europa uitgezonden, wat de Nederlandse topclubs 1. grotere, rijkere sponsoren oplevert, 2. de Nederlandse topclubs qua tv-geld gelijk worden getrokken met de rest van de competitie (Europese subtop/topclubs) en 3. het Nederlandse voetbal krijgt een miljoeneninjectie door vrijgekomen sponsoren en tv-geld.

Hou de sport in voetbal

Toch is die financiële kant van het verhaal niet het grootste kritiekpunt op de huidige plannen van de Europese Super League en de B-League. Het huidige concept haalt een stokoud sportrecht onderuit. De kampioen van het jaar moet altijd de mogelijkheid hebben om op een hoger niveau uit te komen. Een sporter heeft iets nodig om naar te streven, anders komt hij niet tot een topprestatie.

Om de sport in voetbal te houden, is een doorstroom tussen de competities noodzakelijk. De kampioen van de nationale competitie stroomt door naar een regionale poule, met bijvoorbeeld teams uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Word je kampioen? Dan promoveer je direct naar de B-League, word je tweede: dan speel je om promotie. Zo houd je de droom dat ook ADO Den Haag op het hoogste niveau kan uitkomen, in leven.

[poules_game team="psv"]

Mondiale strijd

Toch zal geld nog grotere rol gaan spelen in het voetbal dan het nu al doet. Het Europese voetbal hoeft zich niet te wapenen tegen de miljarden uit Engeland. Als de tv-deal daar wegvalt of minder waard wordt, voelen de Engelse clubs dat meteen. We moeten ons zorgen maken over de slapende voetbalreuzen. China en de Verenigde Staten worden langzaam wakker, ontwikkelen hun competitie en zijn bovenal economische wereldmachten.

Tegen dat geld kunnen Engeland, Spanje, Frankrijk, Nederland en welk ander land uit Europa niet op. Ten minste: niet individueel, maar wel als één blok. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de sterren van morgen óók in Europa voetballen. En de Champions League? Die hebben we over tien jaar ook nog wel. Niet als Europese hoofdprijs, maar als mondiale supertrofee.

Door: Bram Steenbeek