'Albanese dronebestuurder moet vrezen voor zijn leven'
i

AFP

'Albanese dronebestuurder moet vrezen voor zijn leven'

Robert Hüsken • 16:34, 01-08-2017 / Laatste Update: 11:37, 05-01-2024

De man die in 2014 een drone liet landen op de middenstip tijdens de voetbalwedstrijd Servië - Albanië heeft nog steeds last van de gevolgen van zijn daad. Ismail Morinaj, een voetbalfan uit Albanië, stuurde het apparaat provocerend met een vlag van zijn thuisland het stadion in van aartsrivaal Servië. De pleuris brak uit.

Rellen, wedstrijd gestaakt, alles. De vlag was provocerend omdat het ging om Groot-Albanië. Dat betekent dat Albanië groter zou moeten zijn dan het nu is en dat delen van Servië en Kosovo eigenlijk bij Albanië zouden horen. Kortom: gekkenhuis in Belgrado na deze actie.

Doodsbedreigingen

Morinaj kreeg vervolgens doodsbedreigingen vanuit Servië, nadat zijn foto in alle kranten kwam te staan. Dat schrijft een correspondent van de NOS nu. Hij staat op een internationale opsporingslijst tussen grote misdadigers. Servië wil hem namelijk graag voor de rechter slepen. Morinaj is twee maanden geleden opgepakt toen hij zonder papieren van Kroatië naar Montenegro wilde gaan.

Protesten

Momenteel wordt er door Albanese voetbalfans geprotesteerd. Ze proberen te voorkomen dat Kroatië Morinaj aan Servië geeft. Hij is zijn leven niet zeker in de Servische gevangenis, zeggen de fans. Of deze Albanese drone-meneer daadwerkelijk naar Servië moet, wordt pas later bekend.