Amerikaanse MLS pakt door: VAR videoscheids bij alle (!) MLS-duels
i

Pim Ras

Amerikaanse MLS pakt door: VAR videoscheids bij alle (!) MLS-duels

Trevor Wagener • 10:43, 21-07-2017 / Laatste Update: 21:21, 07-01-2024

Met ingang van augustus zal voortaan bij alle wedstrijden in de Amerikaanse Major League Soccer een videoscheidsrechter (VAR) actief zijn. De scheidsrechter van dienst zal in een speciale ruimte naar het reglementaire verloop van de wedstrijd kijken. Hij kan daarbij gebruikmaken van alle (!) tv-beelden die beschikbaar zijn.

Volgens de MLS is het systeem tijdens de oefenwedstrijden voor het begin van het nieuwe seizoen voldoende getest. Ook zijn er tijdens trainingskampen de nodige scheidsrechters al opgeleid tot VAR.

MLS implementing VAR mid-season is one of the most MLS things that MLS has ever done.

— David Dawson (@thedaviddawson) 21 juli 2017

Money is laag

De MLS is een van de 1e competities die bij alle duels een videoscheids inzetten. Ook in Duitsland en Italië zal van het systeem komend seizoen volop gebruik worden gemaakt. Nederland was ooit de 1e op het gebied van de VAR, maar loopt nu door een gebrek aan poen een achterstand op.

Geld en man tekort

"We hebben daar het geld niet voor. Het kost zo'n 2,5 miljoen euro aan techniek en bemensing om het systeem met videoarbiters uit te rollen in onze competitie", liet interim-directeur Jean-Paul Decossaux van de KNVB begin deze maand weten. In het komende seizoen wordt de VAR alleen bij de Johan Cruijff Schaal, in het bekertoernooi en de play-offs ingezet.