❌ | Belgische competitie definitief gestopt: Club Brugge kampioen
i

EPA

❌ | Belgische competitie definitief gestopt: Club Brugge kampioen

Sjors Tanis • 14:12, 16-05-2020 / Laatste Update: 07:06, 05-01-2024

De clubs in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal hebben definitief besloten de wegens de uitbraak van het coronavirus stilgelegde competitie niet meer te hervatten. Club Brugge, na 29 speeldagen de koploper, is uitgeroepen tot kampioen.

Waasland-Beveren degradeert, maar maakte direct wereldkundig het besluit aan te vechten.

Ruime voorsprong Club Brugge

Club Brugge, met aanvoerder Ruud Vormer, had met nog een speeldag voor de boeg al 15 punten voorsprong op 1e achtervolger AA Gent. Waasland-Beveren had zich theoretisch gezien nog kunnen redden. Normaal gesproken hadden er in België na de reguliere competitie nog play-offs plaatsgevonden. Uit de 2e afdeling komen 3 ploegen in aanmerking om de plek van Waasland-Beveren in te nemen. Dat zijn Beerschot, OHL en Westerlo. Hierover valt later een beslissing.

Ingekorte play-offs

Het plan is om het komende seizoen de Jupiler Pro League op 7 augustus te laten beginnen, twee weken later dan gepland. De competitie zal opnieuw bestaan uit 16 ploegen. Na 30 speeldagen volgen puntenhalvering en ingekorte play-offs. Alleen de top-4 speelt vervolgens om de titel en Europese tickets, de nummers 5 tot en met 8 spelen ook nog om Europese deelname. Het verkorte play-offsysteem geldt slechts voor 1 seizoen. Op de langere termijn wil de Jupiler Pro League toe naar een competitie die uit 14 clubs bestaat.

Virtueel feest

Club kan de 16e landstitel uiteraard niet met een groot supportersfeest vieren. Om dat goed te maken, organiseert het zondag een virtuele kampioenenshow. De show begint om 17.30 uur en is te volgen via Facebook en YouTube. Op de website geeft Club meer uitleg: "We trappen af met een heuse titelmatch! Voel jij de stress al opkomen? Stijn De Groote, Rik Verheye en Leo Van der Elst zorgen voor de volledige ‘omkadering’ vanuit onze studio. Bij winst vieren we nadien op de beats van DJ Clinton Mata en natuurlijk samen met jullie, de beste supporters van de wereld!”