Beter laat dan nooit: Qatar gaat veiligheid voor arbeiders verbeteren

Beter laat dan nooit: Qatar gaat veiligheid voor arbeiders verbeteren

admin • 12:32, 10-11-2016 / Laatste Update: 08:31, 07-01-2024

Het WK in Qatar wordt een behoorlijke uitdaging. Er wordt pas in 2022 gevoetbald in het warme woestijnland, maar er is nu al een hoop gedoe vanwege de zoveelste bouwvakker die is overleden bij de bouw van de stadions. De organisatoren van het WK hebben de veiligheidsmaatregelen daarom aangescherpt. Maar is dat niet te laat?

Eind oktober overleed een 29-jarige man uit Nepal toen hij tijdens de bouw bij het Wakrah Stadium werd overreden door een vrachtwagen. En dat is niet de eerste dode. Veel arbeiders beklagen zich overigens ook over de omstandigheden en voorwaarden die erg slecht zijn.

Geleerd

Qatar heeft donderdag duidelijk gemaakt dat het nu pas heeft geleerd van de incidenten. "We hebben geleerd van deze tragische gebeurtenis. Een herhaling moeten we voorkomen", zei Hassan Al Thawadi, secretaris-generaal van het organiserend land. Volgens Qatar zelf was het de eerste dode die is gevallen tijdens de werkzaamheden voor het WK dat over 6 jaar wordt gespeeld in de hitte.

Honderden doden

Maar is dat wel zo? Mensenrechtenorganisaties zijn absoluut niet blij met het land en beweren dat er al honderden doden zijn gevallen op de bouwplaatsen. Het gaat vooral om arbeiders uit Azië die goedkoop zijn en dus groot risico lopen.