Blog: FA sign him up! Het is tijd voor De Boer als bondscoach
i

Pro Shots

Blog: FA sign him up! Het is tijd voor De Boer als bondscoach

Martijn Baars • 16:41, 29-06-2016 / Laatste Update: 07:28, 07-01-2024

Engeland barst van het voetbaltalent, maar presteert zwak op de grote toernooien. Nu het EK verrassend tot een vroegtijdig einde is gekomen en bondscoach Roy Hodgson alweer de zoveelste is geweest die niet weet te presteren op een EK of WK, vraagt Sportnieuws.nl-redacteur Martijn Baars zich af: Is Frank de Boer de ideale, nieuwe bondscoach van Engeland?

De Boer stond de afgelopen maanden al vaak in de belangstelling van Engelse clubs. Tottenham Hotspur, Liverpool en Everton hebben echter allemaal een prima trainer in huis (gehaald). Dan maar naar AC Milan? Nee, ook de Italiaanse topclub ging voor iemand anders.

Welke club dan?

En dan is het ineens doodstil rond De Boer, die Ajax in vijf jaar tijd naar vier landstitel leidde. Welke club, die hoger aangeschreven staat dan Ajax of een beter perspectief biedt, is er nog beschikbaar voor De Boer? Heel weinig in ieder geval. Sevilla was een optie, toen Unay Emery de Spaanse club verliet voor Paris Saint-Germain. Maar ook die club koos al snel voor een ander.

Talenten

De Boer werd met Ajax kampioen en kreeg het voor elkaar de filosofie van de Amsterdammers daarmee gepaard te laten gaan. Jonge talenten uit de eigen opleiding de kans geven en te laten schitteren. Dankzij De Boer gaat Ajax nog veel plezier beleven aan spelers als Riechedly Bazoer, Kenny Tete en Vaclav Cerny. En waarschijnlijk leveren ze de club ook nog miljoenen euro's op.

Match made in heaven

Engeland is na de zoveelste teleurstelling op een eindronde op zoek naar een trainer die de fantastische jonge lichting die de Engelsen hebben, te smeden tot een ploeg die prijzen kan pakken. Met spelers als Ross Barkley, Dele Alli, Harry Kane, Marcus Rashford en anderen, zit het qua kwaliteit en talent wel goed. Nu nog iemand met ervaring die de spelers beter kan maken. De Boer zou daarom een ideale bondscoach zijn.

Bondscoaches

Want De Boer heeft óók al ervaring met het trainen van een land. Hij was assistent-trainer van Bert van Marwijk bij Oranje tijdens het WK 2010. Dat was een uitstekend toernooi en dus goed voor de ervaring van De Boer. En daarnaast heeft de FA weinig keuze. In de geschiedenis van het land, zijn er ooit maar twee niet-Engelse coaches geweest (Sven-Göran Eriksson en Fabio Capello). Opvallend zijn dat de trainers die de laatste jaren het langst bleven zitten.

FA: Sign him up!

Alles samenvattend zie ik geen enkel obstakel wat De Boer in de weg zou moeten zitten om geen bondscoach van Engeland te worden. Clubs staan niet meer in de rij voor hem, een sabbatical nemen is niks voor De Boer en Engeland biedt alles waar de Nederlandse trainer op kan hopen: talent, geld en mogelijkheden. Dus FA: sign him up!

Door: Martijn Baars