BLOG: Frank, bedankt voor Sana, Barça en alle gebrachte talenten
i

Pro Shots

BLOG: Frank, bedankt voor Sana, Barça en alle gebrachte talenten

Brian Vesseur • 16:43, 12-05-2016 / Laatste Update: 22:17, 08-01-2024

Ik mis je nu al Frank. Dat gemor bij persconferenties, hoe je zonder schaamte met je blessure en dat rare karretje over De Toekomst croste en hoe je zonder pardon Mounir El Hamdaoui uit Amsterdam verbande. Je was een lul Frank, of een goede lul?

Het begon allemaal met El Hamdaoui, die overkwam van AZ. Je stond een half jaar aan het roer bij Ajax en de oud-AZ'er kwam met een grote smoel. 'Als je bij mijn club komt met zo'n smoel, rot je maar lekker op.' Zoiets moet De Boer gedacht hebben. Lul.

Lees hier het nieuws over het vertrek van Frank de Boer bij Ajax.

In dat eerste half jaar had De Boer te maken met spelers als Nicolas Lodeiro, El Hamdaoui, Miralem Sulejmani, Dario Cvitanich, Christian Eriksen, Bruno Silva en Oleguer. Een zooitje aankopen met een aardige kans van slagen, maar ook met een faalpotentie. Eigenlijk heeft alleen Eriksen die kans van slagen volledig benut. De Boer kon weinig aan de aankopen doen, hij moest maar leven met zijn selectie. En dat deed hij. Niet zeiken, gewoon roeien met de riemen die je hebt. En dat ook nog tussen al dat gezeik in het bestuur door. Goede lul.

Man, wat was die Sulejmani trouwens duur. Die Serviër kostte 16 miljoen euro en presteerde daarna helemaal niks meer. Marco van Basten werd uitgekotst voor die stomme transfer. Laten we eerlijk zijn: elke Ajacied had zoveel geld neergelegd voor een tiener die 15 keer scoorde voor sc Heerenveen. Maar achteraf lullen is makkelijk. De Boer durfde geen geld meer uit te geven en besloot in 2011/2012 alleen nog maar in muntgeld te betalen. Kolbeinn Sigthorsson, Dimitry Bulykin, Derk Boerrigter en Ismaïl Aissati werden het seizoen erop gehaald. Stomme, laffe actie. Lul.

Maar wel kampioen worden, dus wat zeik ik nou.

Ja! 2012/2013 was het jaar van Tobias Sana. Volledig aan de kant geschoven door iedereen uit en rondom Amsterdam, maar voor mij nog steeds zonder aanwijsbare reden. Het enige wat ik me van Sana kan herinneren, is onderstaande video. Wat een baas was die Zweed. Die werd serieus voor minder dan een miljoen opgehaald en werd door zijn minuten bij Ajax opeens international. Voor het halen van Sana is Frank een goede lul.

Ondertussen zijn we in het seizoen 2013/2014 en is de dure selectie van Ajax bijna volledig omgeturnd tot een jeugdselectie. Er hebben wel wat aankopen plaatsgevonden, maar alleen gericht op de toekomst. Nicolai Boilesen kwam in het De Boer-tijdperk bijvoorbeeld (haha), of Mike van der Hoorn. Lerin Duarte trouwens ook (haha). De Boer, iedereen in Amsterdam haat jouw aankoopbeleid. Ook al kon je er niet altijd wat aan doen. Marc Overmars en Frank de Boer: lullen.

Maar in 2013/2014 gebeurde er wel iets moois. Ajax won op 26 november 2013 in de eigen Amsterdam Arena met 2-1 van FC Barcelona. Volgens mij hangt het vaantje van die wedstrijd tussen de Champions League-bekers in het Ajaxmuseum. En in dit tijdperk kan ik niet anders zeggen dan dat terecht is. O ja, weten jullie nog dat De Boer zijn openingswedstrijd in de Champions League met 2-0 won (van AC Milan!). Goede lul.

Het jaar daarop was het eerste jaar onder De Boer dat Ajax geen kampioen werd. Logisch, PSV was ijzersterk. In Eindhoven bedanken ze Memphis Depay en Georginio Wijnaldum (en Andres Guardado, Bruma, en de hele reutemeut) nog steeds op de blote knieën voor dat prachtige voetbal. Maar geen kampioen worden past niet bij Frank de Boer. Spelers als Niki Zimling halen dan weer wel, dus: lul.

In de winterstop van dat seizoen werd ook Daley Sinkgraven gekocht. Dat mannetje van sc Heerenveen kostte tegen de 8 miljoen euro. Goede aankoop, vind ik nog steeds. Want: als Ajax - een club met geld - moet je durven uitgeven en risico's durven nemen. Zoals met Sulejmani bijvoorbeeld. Als je spelers als Zimling gaat halen 'op de gok', ben je als club gewoon schandalig bezig. Maar, Sinkgraven gekocht (en daarvoor ook nog Richairo Zivkovic). Goede lul.

Dan over tot de laatste stop: dit jaar. Het kampioenschap verneukt op de laatste speelronde. Ook al was dat niet volledig de schuld van Frank, ik kan niet anders zeggen dan... Lul.

Stem hier op de opvolger van Frank de Boer.

Niet alles dit jaar was kut, zeker niet. Kijk even naar de spelers die mochten debuteren. Donny van de Beek, Vaclav Cerny. Riechedly Bazoer en Kenny Tete eind vorig seizoen ook. Frank de Boer zorgt voor doorstroming, iets wat zijn voorgangers niet deden of durfden. Daarmee voerde De Boer het beleid van Ajax perfect uit. En als je met halve jeugdelftallen 4 keer kampioen kan worden in Nederland, dan ben je een goede lul. Echt waar.

Door: Brian Vesseur