BLOG: Janssen wordt net zo'n ramp als Sigthorsson bij Ajax
i

Pro Shots

BLOG: Janssen wordt net zo'n ramp als Sigthorsson bij Ajax

admin • 18:15, 19-02-2016 / Laatste Update: 19:41, 12-12-2023

Ajax speelt niet aanvallend genoeg om Vincent Janssen tot een geslaagde spits te maken, vindt Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek. 'Huntelaar, Sigthorsson, maar ook Janssen zijn als dierentuinijsberen. Die moeten in de kooi blijven, anders zorgen ze voor grote problemen.'

Like ook Brams Facebookpagina als je z'n stukken tof vindt!

Ik was laatst op een feestje. Zo'n kringparty waar huisvrouwen elkaar schoonmaaktips geven en de vaders van hun kinderen lullen over voetbal. Naast mij zat een vriend van een vriend. Hij is Ajacied, en vindt dat er wel wat vers bloed voorin moet komen volgend seizoen. "Ik zou Vincent Janssen van AZ halen", zegt hij. Ik lach. Hij kijkt me verbaasd aan. "Noem één betere dan!?", roept hij. Op het moment dat ik mijn mond open doe, vallen de rest de gesprekken stil omdat iedereen zich afvraagt waar dat gekrijs vandaan komt.

"Kolbeinn Sigthorsson", zeg ik. En iedereen hoort het.

Ik heb een paar keer als stand-up comedian op het podium gestaan, maar nog nooit kreeg ik de lachers zó op mijn hand als die middag. "Ik snap geen reet van buitenspel, maar ik kan wel zien dat die Sigthorsson niet mee kan in het G-team van mijn zoontje", zegt de vrouw naast me. Ze heeft gelijk. Het was gegarandeerd lachen, gieren en brullen met die IJslander in de punt. Hoe zijn manboobies meebewogen met de klappen van zijn lichaam op de grasgrond als hij zich vrij wilde lopen. Daar hield het ook vaak bij op. Want Sigthorsson probeerde het allemaal na een vooractie: aannemen, kaatsen, opendraaien, doordribbelen. Het leidde allemaal tot dezelfde climax: balverlies.

"Gast, what the fuck lul jij nu weer uit je nek", zegt de Ajacied naast me. Hij is bijgekomen van het lachen en wrijft de tranen uit zijn ogen. "Hij deed het wel leuk bij AZ, daar niet van. Maar Ajax, hè. Da's wel wat anders." Weer kan ik niet anders dan de beste man gelijk geven. Ajax is inderdaad wat anders dan AZ. AZ speelt onder John van der Brom het voetbal waarvoor elke Ajax-fan naar de ArenA komt. Hij niet alleen. Al jaren speelt AZ aanvallender - met meer durf - dan Ajax. Ballen vooruit. Naar de vleugelspelers, die nog in dienst spelen van de spits in plaats van dat ze voor eigen succes gaan. Niemand wist van Sigthorsson dat 'ie niet kon voetballen. We kenden hem voordat hij naar Ajax ging alleen als doelpuntenmaker. Dat hij niets kon met een bal, werd in Amsterdam pas duidelijk. Net zoals we daar bij Klaas-Jan Huntelaar achter kwamen toen Bert van Marwijk het Nederlands Elftal een stuk defensiever liet spelen.

Huntelaar, Sigthorsson, maar ook Janssen zijn als dierentuinijsberen. Die moeten in de kooi blijven, anders zorgen ze voor grote problemen. Ze chillen gewoon het grootste deel van hun tijd op een ijsschots en komen pas in beweging als er wat te doen blijkt te zijn. Dán zijn ze op hun best. IJsberen zijn geen dolfijnen of orka's die kunstjes doen, toch?  Ik heb nog nooit een ijsbeer na het maken van drie radslagen een bal zien (in)koppen.

Dat is in zekere zin wel wat De Boer van Sigthorsson verwachtte.

Dat zal hij ook vragen van Janssen als hij naar Ajax gaat. PSV is de enige topclub waar Janssen beter af zal zijn dan bij AZ. Maar daar hebben ze al twee spitsen. AZ speelt al jaren aanvallender dan Ajax. Ajax had moeten weten dat Sigthorsson het alleen om die reden zo goed deed bij AZ.  "Janssen kan beter naar Feyenoord gaan. Daar kunnen ze wel een nieuwe Dirk Kuyt gebruiken", zeg ik tegen de Ajacied.

De rest van het verjaardagbezoek is inmiddels teruggegaan naar de orde van de dag, de Ajacied kijkt stilletjes in het rond. Hij lijkt op zoek naar een Zlatan Ibrahimovic of Luis Suarez om zich stijlvol uit deze benarde situatie te redden. Misschien zijn het wel dat soort mannen die het voor de rest hebben verpest. Ze hebben het verwachtingspatroon van de Ajax-spits volledig verkracht met hun trucjes, hun solo's en hun sublieme techniek. Ten minste: wel voor de pure spitsen.

"Weet je, misschien kan Janssen toch wel slagen bij Ajax", zeg ik uiteindelijk tegen de Ajacied. Voor het eerst kijkt hij mij hoopvol aan. "Hoe dan?", vraagt hij. "Als Van der Brom hem meeneemt naar Amsterdam."

Door: Bram Steenbeek