BLOG: De kerstman tussen de Ajax-vrouwen

BLOG: De kerstman tussen de Ajax-vrouwen

admin • 16:08, 25-12-2015 / Laatste Update: 14:18, 12-12-2023

Kerst en sport gaan steeds beter hand in hand. We kennen al jaren het fenomeen Boxing Day, de Ajax-vrouwen maakten een leuk filmpje. Daar miste ik iets aan. Een speciaal tintje. Kerst is na Valentijnsdag de meest zoetsappige tijd van het jaar. Behalve voor Johnny.

Vuilniswagen

In plaats van hem de nodige kerstkaarten te sturen, schreven we Heitinga (weer) massaal af. Op papier. In spraakberichten. Hij kan niets meer. Geeft nog steeds cadeautjes weg. Een volgepakte vuilniswagen draait nog sneller dan Johnny. En al die gemiste speelminuten in het buitenland de afgelopen jaren. We laten ons erdoor verblinden. Hij is de kerstsingle waar zo veel remixen van zijn geproduceerd dat we het origineel niet meer herkennen.

Kerstballen

Het enige ronde object wat Heitinga dit jaar aan lijkt te mogen raken, zijn kerstballen. En dat is maar goed ook. Hij zou maar tegen een bal schoppen. Of een sprintje trekken. Zo snel hij in Oostenrijk zou zijn toen hij niet hoefde te spelen tegen De Graafschap, zo langzaam moet hij zich dan over het veld bewegen. Alsof Jhonny van de Burgerking uit zijn voetbaldood opstaat. Je hoeft echter geen lijkschouwer te zijn om te zien dat er weinig leven meer zit in de carrière van Johnny. Hij heeft dit seizoen één hitje gescoord: een bal die per ongeluk op zijn hoofd én in het doel viel. Heel de ArenA hossen. Carnaval in Amsterdam. Dat we dat nog ooit mochten meemaken.

Wat ik deed na dat doelpunt? Ik pakte mijn tv en slingerde hem uit het raam.

Net als dat ik alle negatieve berichten over Heitinga de afgelopen week uitprintte en in de fik stak. Is dit de kerstgedachte anno 2015? Een grote, Nederlandse voetballer tot op het bot afbranden. Wat vet verbranden kan iedereen wel na de feestdagen. Je hebt het hier wel over een speler die in de grootste competities ter wereld speelde, in een WK-finale stond en uit liefde voor Ajax weer terugkeerde op het oude nest.

Schildpad

Frank de Boer haalde Johnny terug om hem daarna niet te gebruiken. “Hij is niet fit”, horen we steeds. Ik kan me nog een andere Ajacied herinneren die meer na tien speelminuten al kreupel rondliep: Christian Poulsen. Schopte wanneer dat nodig was (kreeg ze ook vaak terug) en vulde gaten zonder kit te gebruiken. Een klootzak. Werd er nog uit gesprint door een schildpad, maar had in veel situaties meer overzicht dan de door de lucht zoevende kerstman.

Late kerst

Helemaal in Europese wedstrijden was die rol geknipt voor Johnny. Centraal in de verdediging is hij de mindere, op 6 nog altijd van toegevoegde waarde. In de as, op zo’n cruciale positie, wint slimheid het van snelheid. “Als je alles dichtloop, hoef je er ook niet achteraan”, zou Cruijff zeggen. Ik hoop op een late kerst voor Johnny. Gourmetten in maart, oliebollen in juli. Het maakt mij niets uit: ik ben erbij. Of anders gewoon volgend jaar december. Niet als voetballer, hoor. Als de kerstman tussen de Ajax-vrouwen.

Door: Bram Steenbeek