BLOG: Slaat Bosz niet te ver door met het opstellen van de 2de keus?
i

Pro Shots

BLOG: Slaat Bosz niet te ver door met het opstellen van de 2de keus?

admin • 14:09, 15-12-2016 / Laatste Update: 18:30, 05-01-2024

Peter Bosz kan bij Ajax putten uit een zeer talentvolle spelersgroep. De trainer van Ajax heeft de luxe om donderdagavond wederom zijn 2de keus het veld in te sturen voor de bekerwedstrijd tegen SC Cambuur. Dit seizoen hebben de talenten in het bekertoernooi en de Europa League al laten zien dat Bosz op hen kan bouwen. Toch kleeft er ook een risico aan het wijzigen van een compleet elftal.

Dolberg

Ajax speelde op 20 november thuis tegen NEC (5-0) misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. De Amsterdammers legden een wervelende voetbalshow op de mat met in de hoofdrol Kasper Dolberg. De zeer talentvolle spits werd door zijn loepzuivere hattrick bedolven onder de complimenten, maar sindsdien staat de productie van de Deen stil. En dat geldt niet alleen voor Dolberg. Ajax speelde dit seizoen 28 officiële wedstrijden, waarbij het afgelopen zondag voor het eerst (1-0 verlies tegen FC Twente) niet tot scoren kwam.

Ritme

Het is een sportcliché van de bovenste plank, maar het wisselen van een winnend team kan er aan bijdragen dat het ritme van een ploeg wordt verstoord. Op grote eindtoernooien zoals het EK en WK een beducht fenomeen, denk maar aan het EK 2008 van Nederland in Zwitserland en Oostenrijk. Nederland was in de poule na 2 overtuigende winstpartijen tegen Frankrijk en Italië al zeker van de volgende ronde. In de laatste groepswedstijd tegen Roemenië kregen veel basisspelers rust. De 2de keus van Nederland won wel van Roemenië, maar Oranje werd in de volgende ronde verrassend uitgeschakeld door Rusland.

Na de 5-0 zege op NEC stond in de volgende wedstrijd - die tegen Panathinaikos in de Europa League (2-0 winst) - alleen Lasse Schöne nog in de basiself bij Ajax. Natuurlijk is het goed voor jonge talenten als Dolberg om ook rust te pakken, maar door het wisselen van een gehele ploeg wordt het ritme ook onderbroken.

Programma

Ajax had na NEC-thuis in de competitie niet het makkelijkste programma met uitwedstrijden tegen sc Heerenveen en FC Twente en een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In deze wedstrijden kwam Ajax maar 3 keer tot scoren, waarvan 1 keer uit een penalty van Hakim Ziyech. In het tussentijdse Europa League-treffen met Standard Luik kreeg de 2de keus wederom een kans om zich te laten zien. Het moet gezegd worden dat de bankzitters en de talenten deze kansen ook met beide handen hebben aangepakt. De basiself van het eerste heeft ook behoefte aan wedstrijdritme om vastigheid en automatismen in te slijpen. Tussen NEC thuis op 20 november en PSV thuis op 18 december speelde de basiself slechts in 3 competitiewedstrijden, de 2de keus speelde de 3 andere potten. Dat is niet bevorderend voor het inslijpen van automatismen in een (toch al jonge) voetbalploeg.

Slotakkoord

Het slotakkoord van 2016 is de topper van zondag tegen het matig draaiende PSV. Ondanks de slechte prestaties van de landskampioen is het verschil op de ranglijst maar 3 punten. Met een overwinning van de Eindhovenaren zou het zelfs zo kunnen zijn dat Ajax en PSV op een gedeelde 2de plaats de winter in gaan. Het vertrouwen van Ajax heeft afgelopen zondag een klein deukje opgelopen door het onverwachte verlies tegen FC Twente. De motor van de voorhoede haperde. Hoe lekker is het dan voor je basisteam om in een midweekse bekerwedstrijd tegen (met alle respect) SC Cambuur vertrouwen en goals te tanken.