BLOG: Het woord van het jaar komt van Tommie Beugelsdijk
i

Pro Shots

BLOG: Het woord van het jaar komt van Tommie Beugelsdijk

admin • 12:54, 21-12-2016 / Laatste Update: 06:07, 08-01-2024

Het officiële woord van het jaar is 'treitervlogger'. Dat is iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en daarmee overlast veroorzaakt. Maar treitervlogger is helemaal niet het meest bepalende woord van 2016, vindt Sportnieuws-redacteur Stefan ten Teije. Hét woord van het jaar komt van Tommie Beugelsdijk, schrijft hij. RUSTAAGH!

Het is mistig en koud als ik ’s ochtends langs een bouwput loop. De bouwvakkers hebben hun tweede kopje koffie al achter de kiezen. Ik loop langs hun werkplek en hoor twee medewerkers een beetje bonje maken. Een derde komt langs en roept ‘rustaagh’. De twee kijken om en moeten lachen. Ruzie in de kiem gesmoord.

Dit, precies dit tafereel bewijst de kracht van rustaagh. Als iets, waar dan ook uit de hand dreigt te lopen - op het voetbalveld, op het schoolplein, aan tafel met je ouders, achter de balie van de McDonald's, echt waar dan ook... Iemand komt met de rustaagh-imitatie en we beseffen allemaal dat onze emoties niet zo hoog hoeven op te lopen.

Het was eigenlijk al vorig jaar dat ADO Den Haag-voetballer Tommie Beugelsdijk een interview gaf aan Omroep West dat hem in één klap legendarisch maakte. De verslaggever kende Beugelsdijk wel. Hij durfde hem te plagen. "Hè, rooie!" Tommies antwoord kwam uit z’n tenen. Hij had kunnen zeggen: hé, doe eens rustig. Maar dat is iets wat een Hagenaar zegt, wekt alleen maar meer irritatie op. Een Hagenees, zo leerden we, komt met rustaagh!

Het filmpje kwam uiteraard snel op Dumpert, Facebook, Youtube – je kent het rijtje wel. Je kon er niet meer omheen en het mooie is: het was geen hype die na een paar weken verdween omdat iedereen het zat was. Rustaagh werd onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Het gaat goed met Nederland, het gaat goed met de Nederlandse sport. Maar de sfeer op en om het veld is vaak grimmig. Racisme komt geregeld voor en geweld en gescheld tegen scheidsrechters lijkt bijna normaal, ondervond ik dit jaar zelf toen ik zelf een wedstrijdje ging fluiten. Het lijkt wel alsof de emoties steeds hoger oplopen.

Als je iets wil leren van 2016, kijk dan niet naar de filmpjes van treitervloggers. Kijk liever naar Tommie Beugelsdijk, lach om zijn nuchtere blik op de wereld en verspreid zijn boodschap. Rustaagh!