Van blogger tot assistent: het kan bij Red Bull Salzburg!
i

Screenshot

Van blogger tot assistent: het kan bij Red Bull Salzburg!

admin • 23:18, 27-06-2017 / Laatste Update: 21:58, 12-12-2023

Na de vierde opeenvolgende titel van Red Bull Salzburg vonden er wat wisselingen in de technische staf van 'Die Roten Bullen' plaats. De Oostenrijkse ploeg zag trainer Oscar Garcia vertrekken en de opvolger werd binnen de eigen club gevonden: Marco Rose, afgelopen seizoen de trainer van U18. Wat wel opviel, is dat de 24-jarige René Maric benoemd is tot assistent-trainer.

De U18 van Red Bull Salzburg maakte afgelopen seizoen indruk door de Youth League te winnen. In dat toernooi wisselden de Oostenrijkers zonder problemen de tactische varianten af: in de halve finale werd FC Barcelona op de knieën gedwongen met stevige pressing en razendsnel countervoetbal, en enkele dagen later werd Benfica in de finale verslagen met verzorgd voetbal. Het tactische meesterbrein achter de Youth League-winnaar was vooral assistent René Maric, die op Twitter graag pronkt met de (knappe) acties van zijn team.

Winning goal by our team yesterday. Players show great understanding of the system, beautiful to watch. pic.twitter.com/RCLPe3D5ok

— RM (@ReneMaric) 11 augustus 2016

Tuchel vroeg hem om raad

Maric, een Oostenrijker met Kroatische roots, ademt tactiek. Hij staat ermee op en gaat ermee slapen. In het verleden schreef hij diepgravende analyses voor Spielverlagerung, aanvankelijk een blog van een stel studenten zonder veel lezers, en met zijn schrijfsels maakte hij veel indruk. Thomas Tuchel vroeg hem zelfs om de tegenstanders van Mainz te analyseren in 2012. Tuchel was onder de indruk geraakt van een analyse van de toen 19-jarige Maric van Mainz-Bayern.

Gegenpressing en focus op trainerscarrière

Voor Spielverlagerung legde Maric onder meer uit wat de voordelen zijn van niet-alledaagse systemen als 3-6-1 of beschreef hij de verschillende mogelijke variaties van gegenpressing, een manier om kansen te creëren tegen goed verdedigende teams waar onder anderen Hoffenheim-succescoach Julian Nagelsmann (29) een enorme fan van is. Maar de afgelopen jaren heeft Maric minder geschreven voor de blog. De reden? Hij is zich gaan toeleggen op het trainerschap.

Champions League

Behalve voor Mainz, werkte Maric in het verleden ook onder meer als scout voor Bayer Leverkusen. Als trainer deed hij eerst ervaring op bij amateurclubs en sinds een jaar is hij actief bij een profclub, Red Bull Salzburg. Bij 'Die Roten Bullen' mag het tactisch meesterbrein zich komend seizoen onder meer proberen te bewijzen in de Champions League.