Van Bommel over kritiek op spelers: 'Daar leer je van'
i

BSR Agency

Van Bommel over kritiek op spelers: 'Daar leer je van'

Sjors Tanis • 18:05, 24-09-2019 / Laatste Update: 21:47, 04-01-2024

Met de 4e thuiswedstrijd in 12 dagen sluit PSV woensdagavond na het duel met FC Groningen een heus ‘Philips Stadion-blok’ af. In aanloop naar het duel blikte trainer Mark van Bommel vooruit.

Dat Ritsu Doan onlangs van de tegenstander is overgenomen, betekent niet automatisch dat hij gaat spelen, gaf de trainer onder meer aan. 

Twijfelgevallen

PSV kent een aantal ‘twijfelgevallen’ voor het duel, waaronder Kostas Mitroglou. Hij moest door een spierblessure PSV-Ajax van zondag aan zich voorbij laten gaan. Ryan Thomas en Ibrahim Afellay maken stappen vooruit, zo gaf de trainer aan. ,,Ryan maakt grote stappen en Ibrahim wat kleinere stappen, omdat hij er langer uit heeft gelegen. Ze maken progressie en beleven daar plezier aan. We krijgen straks een grote goede selectie en het is aan mij om dat goed te begeleiden.”

Van Bommel vindt FC Groningen geen makkelijke tegenstander. ,,Ze spelen leuk voetbal met druk naar voren. Daarbij verdedigen ze in een bepaald systeem en vallen ze aan in een ander systeem. Het is een gevarieerde en moeilijk te bestrijden speelwijze.”

Kritieken

Bij PSV zelf worden spelers tijdens de drukke wedstrijdperiode gelauwerd en bekritiseerd, zoals altijd. Voor een aantal van hen is dat een nieuw proces. Van Bommel is zelf ervaringsdeskundige, geeft hij aan. ,,Bij dit soort dingen is het een voordeel dat je zelf speler bent geweest en in deze situatie hebt gezeten. In Nederland hebben we best wel wat schrijvende pers en veel sociale media. In het buitenland zijn de kranten nog groter, soms wel met 80 pagina's en die moeten allemaal vol. Spelers moeten ermee om kunnen gaan. Positieve kritieken zijn goed voor het gevoel. Bijna allemaal krijgen ze ook met andere kritiek te maken en daar leer je ook weer van. Zo word je gepokt en gemazeld. Ik praat met ze zoals ik dat van tevoren ook deed, bij Mohamed Ihattaren ook. Hij moet gewoon zichzelf blijven en staat de pers al volwassen te woord. Ik vind hem een uitzondering, kijkend naar wat hij op deze leeftijd ook op dat gebied al laat zien.”

Doan voor Ihattaren?

Speelt Ritsu Doan woensdag mogelijk, zodat Ihattaren enigszins wordt ontzien? Van Bommel kon daar nog geen antwoord op geven. Wel gaf hij aan dat het enkele feit dat Doan bij FC Groningen heeft gespeeld, geen reden is om hem op te stellen. ,,Dat zou betekenen dat een speler met 6 oude clubs 12 wedstrijden sowieso zou spelen. Zo werkt het niet. Doan maakt wel een uitstekende indruk op de trainingen. Hij laat de kwaliteiten zien, zoals we hem gescout hebben. Ik vind het echt een goede speler.”