Brazilië wint in eigen land voor 9e keer de Copa América na zege op Peru
i

ANP

Brazilië wint in eigen land voor 9e keer de Copa América na zege op Peru

admin • 09:40, 08-07-2019 / Laatste Update: 09:23, 08-01-2024

Voor het eerst sinds 2007 heeft voetbalgrootmacht Brazilië weer een grote prijs gewonnen. In het Maracanã van Rio de Janeiro won de Seleção de Copa América na een 3-1 zege in de finale op Peru.

Het duurde tot de laatste minuut, maar toen klonk na 6 jaar eindelijk weer eens ‘é campeão’ vanaf de tribunes van het Maracanã: ‘We zijn kampioen’. De kreet van de bijna 70.000 in het geel gehulde fans volgde op de door invaller Richarlison binnengeschoten strafschop, waarmee hij Brazilië op 3-1 zette en de zege in de 46ste editie van de Copa América zeker stelde.

Het heilige voetbalbastion van het Braziliaanse voetbal kon zich na die beslissende treffer eindelijk weer hartstochtelijk overgeven aan de nationale ploeg. Het leek alsof ook de Braziliaanse spelers moesten wennen de nieuwe kennismaking met het stadion. Peru begon agressief, met snelle druk op de Braziliaanse middenvelders Arhtur en Coutinho. Brazilië had zichtbaar moeite met het vinden van ruimte voor een geslaagde aanval. Pas na een kwartier viel er een gat en toen was het ook direct raak. Aanvoerder Dani Alves stuurde aan de rechterflank Gabriel Jesus weg, die in een flits langs zijn bewaker Miguel Trauco schoot en de bal voorslingerde. Geheel vrijstaand kon Everton de fans in het Maracanã voor de 1e keer in extase brengen: 1-0.

Ook kansen voor Peru

De openingsgoal maakte de jacht op de 9e Copa América niet echt makkelijker voor de Brazilianen. Coutinho en Firmino kregen wel kansen, maar hetzelfde gold aan de andere kant voor de geslepen spits Paolo Guerrero, die soms verhitte duels uitvocht met Thiago Silva en Marquinhos. Guerrero speelde op bekend terrein. Als veelscorende spits van Flamengo werd hij tussen 2015 en 2018 regelmatig toegejuicht in Maracanã, ook de thuishaven van Rio’s populairste club.

De inmiddels 35-jarige aanvaller, de grote leider van Peru op en buiten het veld, zorgde kort voor rust voor de gelijkmaker uit een strafschop. Aan de 1e tegengoal voor Brazilië op deze Copa América ging een wat ongelukkige handsbal van Thiago Silva vooraf. De verdediger viel op de bal bij een actie van Cueva, waarin zowel de Chileense scheidsrechter Roberto Tobar Vargas als de VAR een penalty zag.

Rood

Niet lang daarna sneed Arthur door de Peruaanse verdediging, nadat Firmino met een kostbare tackle de bal had veroverd. De middenvelder van Barcelona legde fijntjes af op Gabriel Jesus, die Brazilië opnieuw op voorsprong zette. Halverwege de 2e helft kreeg de bejubelde spits van Manchester City zijn 2e gele kaart en moest Brazilië met 10 man verder.

Counter

Het numerieke overwicht zorgde voor een laatste aanzet van de Peruanen. Brazilië plooide terug en loerde op de counter. Zo kon Everton opnieuw excelleren. De linksbuiten van Grêmio, die dit toernooi Ajacied David Neres uit de ploeg speelde en zich internationaal in de kijker plaatste, maakte een paar keer goed gebruik van de ruimte. Een van zijn acties leidde uiteindelijk tot de beslissende strafschop, toen verdediger Zambrano hem tijdens een solo aan de arm trok.

Fris bloed

Niet lang daarna mocht Dani Alves de Copa América omhoog tillen in het feestende stadion. De inmiddels 36-jarige aanvoerder is de enige speler van de Braziliaanse ploeg die in 2007 voor het laatst Zuid-Amerikaans kampioen werd. Daarin zit ook meteen de grote opdracht voor bondscoach Tite richting het WK van Qatar over drie jaar. De Braziliaanse defensie, met daarin ook de inmiddels 34-jarige Thiago Silva, zal de komende jaren van fris bloed moeten worden voorzien.