Britse kranten trekken beerput Van Gaal alvast open

Britse kranten trekken beerput Van Gaal alvast open

Martijn Baars • 12:44, 23-05-2016 / Laatste Update: 17:54, 12-12-2023

Nog voordat het vertrek van Louis van Gaal bij Manchester United officieel bekend is gemaakt, trekken de Britse media de beerput alvast open. Grote kranten als The Guardian en The Independent pakken maandag uit met inside stories uit de kleedkamer. De relatie tussen coach en spelers zou volledig zijn vertroebeld.

'Spelers United waren dicht bij muiterij', kopt The Guardian. Volgens de krant zijn de trainingen, de speelwijze en het strakke regime onder de Nederlander onderwerp van gesprek in de selectie. Waarom, zo vroegen de spelers zich af, hield een trainer met zo'n staat van dienst er zulke ouderwetse, schoolmeesterachtige methodes op na? Net als de fans wilden de spelers aanvallender en vrijer spelen, maar Van Gaal wilde er niet aan."

De voormalig bondscoach zou er een handje van hebben om zijn spelers tijdens de groepsbesprekingen openlijk af te vallen. Routiniers Wayne Rooney en Michael Carrick zouden hem daar op aan hebben gesproken. De krant beweert dat Van Gaal vervolgens, om zijn spelers tegemoet te komen, over zou zijn gestapt op mailtjes. ,,Toen hij vermoedde dat zijn berichten niet werden gelezen, stuurde hij een tracker mee om te controleren wie zijn mails openden en voor hoe lang. Het werd een soort kat-en-muis-spel. Spelers lieten hun telefoon ergens liggen met zijn bericht open."

Stoorzenders Schweinsteiger en Memphis

Het begon volgens The Independent op het trainingskamp van de 'Mancunians' in de zomer van 2014 in Los Angeles. Van Gaal verbood zijn selectie daar af te wijken van een strikt tijdschema: half 9 ontbijt, rusten op de hotelkamer, lunchen, trainen, bestuderen van videomateriaal, een tactische analyse, rusten op de kamer, avondeten en slapen. De club beleefde daarna de slechtste competitiestart in 25 jaar.

Beide kranten noemen Bastian Schweinsteiger en Memphis Depay als stoorzenders in de groep. De Duitse middenvelder zou een voorkeursbehandeling genieten van Van Gaal en tussen de wedstrijddagen door vaak afwezig zijn. Memphis wekte ergernis met zijn gedrag buiten het veld. Een dag nadat hij met een fout de gelijkmaker van Chelsea inleidde (1-1), meldde de oud-PSV'er zich in een peperdure Rolls-Royce bij het tweede. ,,Hij is meermalen aangesproken door de oudere spelers in de groep, maar hij deed niets met hun adviezen. Het stoorde de spelers dat Van Gaal niets deed om zijn aankoop in het gareel te houden."

Liever Giggs dan Mourinho

In tegenstelling tot Van Gaal, heeft assistent-trainer Ryan Giggs met zijn 'heldere analyses en coaching' indruk gemaakt op de spelersgroep. De selectie zou een duidelijke voorkeur hebben voor de Welshman boven José Mourinho, die naar verluidt dinsdag wordt aangesteld als nieuwe manager van United.

The Guardian sluit af met een voor Van Gaal pijnlijke conclusie: zijn jaren op Old Trafford zullen niet worden herinnerd. Ondanks de winst van de FA Cup, hangt zijn naam vooral aan de slechtste competitiestart in 25 jaar en een speelstijl die niemand kon bekoren. Van Gaal heeft de uitspraak 'football, bloody hell' een nieuwe dimensie gegeven.

Verwacht wordt dat ManUnited maandag het vertrek van Van Gaal bekendmaakt.